Urșii dau din ce în ce mai multe bătăi de cap autorităților și nu doar lor
În acest moment sunt 17 urși în intravilanul municipiului, dintre care 10 în municipiu și 7 în Poiana Brașov, potrivit autorităților ce gestionează acest domeniu.

Articol de Camelia Vlad, 22 Mai 2025, 14:55
Astăzi, conducerea primăriei a convocat toate instituțiile competente în gestionarea acestui fenomen pentru a găsi soluții pentru protejarea locuitorilor. Asta cu atât mai mult cu cât în perioada următoare este de așteptat ca numărul ursoaicelor cu pui care ajung la tomberoanele din oraș sau în curțile brașovenilor să crească.
„Este un record pentru Brașov, ca din punct de vedere științific să putem să spunem că sunt atâția urși în această zonă. Vor fi, și asta vă garantez, din ce în ce mai multe probleme cu ursoaicele cu pui. În munte sunt urși mari, care sunt în perioada de împerechere și atunci ursoaicele cu pui de anul acesta sunt împinse în afara habitatului. Clar ele vor veni în zona unde găsesc liber”, a punctat Ramon Jurj, reprezentant Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS).
Pe de altă parte, relocarea nu mai este o soluție, spune reprezentantul Gărzii Forestiere, Cosmin Dida: „La nivel de Brașov au fost relocate foarte multe exemplare în toată țara și tot au făcut probleme. Au intrat în case, au distrus. Luăm problema de la Brașov, din oraș, și o mutăm în țară peste alți oameni. Și se pot întâmpla accidente, de aceea nimeni nu mai vrea să-și asume aceaste relocări”.
Municipalitatea speră că va fi modificată legislația în această problemă.
„Din păcate, în continuare suntem blocați de niște decizii care se iau la nivel central, la nivel ministerial. Este vorba despre modificarea OUG 81, care se referă strict la această situație. Să sperăm că vom primi răspunsul în cel mai scurt timp, să sperăm că această lege se va modifica, în așa fel încât să simplificăm acțiunea. Repet, am mai spus lucrul ăsta nu-și dorește nimeni să împuște urși, nu-și dorește nimeni să eutanasieze urși în vreun fel sau altul, dar nu cred că mai avem multe soluții la dispoziție. Numărul de apeluri la 112 crește de la o săptămână la alta”, a precizat viceprimarul municipiului Brașov, Dan Ghiță.
O primă măsură luată de muncipalitate este să instaleze ecoinsulele pentru colectarea deșeurilor. Potrivit specialiștilor INCDS, principala cauză a situației din prezent este numărul mare de exemplare din zonă: pe cele trei fonduri de vânătoare din jurul Brașovului sunt identificate 200 de exemplare, mult prea mult pentru ca acest areal să ofere posibilitatea hrănirii urșilor.
În acest moment în municipiul Brașov au fost identificate următoarele exemplare de urs:
trei exemplare (ursoaică cu 2 pui) zona Spitalului Sf. Constantin – două semnalări, o alungare de către echipa operativă;
patru exemplare (ursoaică cu 3 pui) zona Pietrele lui Solomon – trei semnalări, o alungare de către echipa operativă;
un exemplar de 3-4 ani, zona Stejăriș – o alungare de către echipa operativă;
un exemplar de 3-4 ani zona, Pietrele lui Solomon – o alungare de către echipa operativă;
un exemplar Lacul Noua - o semnalare.
Alte 7 exemplare au fost identificate în Poiana Brașov:
trei exemplare (ursoaică cu 2 pui) – zona Valea Cheii, Vila de Aur, Poiana lui Catepu, 18 alungări (din care două cu rapoarte de către echipa operativă);
un exemplar zona hotel Zimbru, Piatra Mare, Alpin;
un exemplar Drumul Roșu;
un exemplar Postăvarul;
un exemplar urs zona Poiana lui Ștechil.
Având în vedere că toate fondurile de vânătoare din cele 5 județe care intră în aria de acoperire a Gărzi Forestiere au refuzat să primească exemplarele de urs care vor fi capturate în Brașov, iar de la Ministerul Mediului nu s-a primit nici o altă soluție de relocare, în perioada următoare, acolo unde există justificarea legală, exemplarele de urs vor fi capturate și relocate în fondul forestier al municipiului, cât mai departe de oraș. Din păcate, conform specialiștilor, această soluție este una pe termen foarte scurt, deoarece urșii vor reveni foarte repede în zona intravilanului orașului.
Ministerul mediului a pus în dezbatere publică un act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, care, în opinia specialiștilor, va asigura instrumente mai eficiente de gestionare a acestor situații.
Conform prevederilor legale în vigoare intervenția asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual prin următoarele metode:
a) alungare prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.
În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția imediată se va efectua cu precădere prin metoda alungării sau prin metoda tranchilizării și relocării.
Citește și: Parcurile de joacă pentru copii din Brașov vor intra în reparații