„Vacanțele nu reprezintă un lux, ci o necesitate”
Voucherele de vacanță au reprezentat un mecanism esențial pentru susținerea industriei ospitalității, iar scăderea drastică a acestora, la pachet cu majorarea TVA, creează un șoc economic pentru mii de operatori din domeniu, afectând în lanț angajații, furnizorii și comunitățile locale, consideră reprezentanții HoReCa.

Articol de Camelia Vlad, 07 Iulie 2025, 15:21
Vacanțele nu reprezintă un lux, ci o necesitate, spune președinta Asociației de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea: „Impactul de scădere deja există din cauza eliminării vauțelor de vacanță sau, mă rog, regândirii acestora. Nu a fost o regândire eficientă sau care să mobilizeze oamenii să vină în vacanța. Eu cred că încă nu am înțeles că vacanțele nu sunt un lux, vacanțele în ziua de astăzi, când orice om are nevoie de deconectare de la viața cotidiană și de realimentare cu energie proaspătă pentru a continua să muncească, reprezintă o necesitate”.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, în luna mai 2025 au fost achiziționate vouchere de vacanță în valoare de aproximativ 9 milioane de euro, în scădere cu peste 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, când volumul acestora depășea 95 de milioane de euro. În primele cinci luni ale anului, declinul este de 72%, ceea ce arată o prăbușire a acestui instrument esențial pentru stimularea turismului intern.
Scăderea puterii de cumpărare a românilor este marea îngrijorare și a lucrătorilor din industria ospitalității, spune președintele Patronatului Hotelier din Brașov, Florin Popoșoiu: „Prin scăderea puterii de cumpărare, într-adevăr, la momentul de față este o problemă, cel puțin pe destinații. Nu mai este aceeași calitate, atât a serviciilor oferite, cât și a, să le spunem, oaspeților care vin cu sejururi mai lungi, cu bani mai mulți, cheltuiți ca să poată să susțină organic sistemul”.
În plus, începând cu data de 1 august, conform noilor reglementări fiscale adoptate de Guvern, TVA-ul aplicabil serviciilor turistice va crește de la 9% la 11%. În situația dată ne putem aștepta atât la închiderea unui număr semnificativ de unități turistice, cât și la amplificarea vânzărilor „la negru”, spune președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, Valentin Șoneriu: „Deja avem creșteri pe energie, pe forța de muncă, sunt creșteri de taxe. Marea majoritate a jucătorilor din această industrie vor introduce în preț întreaga sacină suplimentară, atât pe TVA cât și din costurile operaționale. Avem un sector care este susținut de antreprenori mici români, dar care nu au nici fonduri de rezervă, nici posibilitatea de a face strategii fiscale foarte mari, lucru care cred că va duce spre o închidere a unui număr de restaurante. Clar se va amplifica zona de muncă la negru, cât și partea de vânzări la negru”.
Citește și: Școală de Vară la Muzeul de Artă