VIDEO Modelul învățământului profesional dual de la Brașov ar putea fi preluat de o țară din Africa
Primarul George Scripcaru a primit vizita ministrului educației din Botswana, Prince Maele, care a venit special la Brașov pentru a vedea cum poate replica la nivelul țării sale modelul de succes al învățământului profesional dual din orașul nostru.
Articol de Marian Stoica, 27 Mai 2025, 15:38
Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a primit, marți, vizita unei delegații guvernamentale din Republica Botswana, condusă de ministrul educației Prince Maele, care a venit la Brașov special pentru a vedea cum funcționează sistemul educațional profesional dual, cel mai de succes model din România de colaborare între mediul educațional, administrația publică privată și mediul de afaceri. Alături de primar au fost prezenți și reprezentanții DWK Fit for Future și ai mediului de afaceri.
Conform ministrului Prince Maele, obiectivele actualului guvern este a investi cât mai mult în dezvoltarea tinerilor din Botswana, mai ales că această țară aflată în plină dezvoltare, este nevoită să importe forță de muncă bine pregătită, în special în domeniul tehnic.
,,Am venit aici pentru a face un exercițiu de benchmarking (o comparație a practicilor, performantelor sau proceselor educative, n.n.). Lumea de azi merge în direcția îmbunătățirii competențelor tinerilor, pentru că, așa cum știți, atunci când investești în tineri, practic îți îmbunătățești economia țării. Așadar, am venit aici pentru a face benchmarking deoarece dorim să transformăm învățământul tehnic și profesional din Botswana. Ceea ce am descoperit aici și ni s-a părut foarte interesant pentru țara noastră.
În Botswana avem învățământ tehnic și profesional, dar nu este dual. Sistemul vostru este foarte interesant, pentru că industria face parte integrantă din educația tehnică și profesională, în timp ce în Botswana avem dificultăți în a aduce industria mai aproape de noi. Frumusețea sistemului românesc constă în sistemul dual, în faptul că pot implica companiile, industria, în procesul educațional. Asta ar rezolva o problemă pe care o avem, numită neconcordanță a competențelor.
Noi oferim formare, dar atunci când absolvenții noștri merg în industrie, competențele lor nu corespund cu ceea ce solicită industria. Dar cu sistemul românesc, ceea ce dorește industria este exact ceea ce învață elevii, datorită acelei relații duale – acelei relații între industrie și formare. Asta este, în esență, ceea ce ne entuziasmează foarte mult și dorim să putem colabora cu România”, a declarat ministrul economiei din Botswana, Prince Maele.
În timpul discuțiilor primarul George Scripcaru i-a făcut o prezentare a acestui sistem de învățământ, dar și a istoricului creării lui în România, Brașovul fiind pionierul în dezvoltarea acestei colaborări între mediul instituțional și cel privat. Totodată, primarul a vorbit despre importanța faptului că însuși ministrul educației dorește să replice acest model la nivelul întregii țări, ceea ce va simplifica foarte mult introducerea sistemului profesional dual, evitând astfel multe dintre problemele cu care proiectul de la Brașov s-a confruntat în primii ani, când nu exista legislația care să reglementeze acest sistem, astfel că Primăria Brașov, Inspectoratul Școlar și companiile brașovene partenere și-au asumat răspunderea de a crea procedurile necesare funcționării învățământului profesional, într-o perioadă în care acesta era considerat ca fiind unul lipsit de importanță și chiar de nerecomandat pentru cei tineri.
,,Mă bucur că domnul ministru a fost introdus în programul pe care îl are aici, în România, și o vizită la Brașov, la Primărie. Este important că bunele practici ale noastre, de la Brașov, pot fi luate ca și exemple în alte țări. Suntem un exemplu de bună practică, dar foarte mulți când am pornit acest proiect, împreună cu partenerii care astăzi sunt prezenți aici, nu ne-au dat nici o șansă. Am avut curajul să ne asumăm ne-am asumat această responsabilitate, în niște condiții nu prea prielnice atunci.
Ne-am asumat responsabilități, am luat decizii și am făcut o treabă bună, pentru că sunt generații întregi care de la școala profesională și-au găsit un drum în viață. Au învățat o meserie, și-au întemeiat familii și au rămas, de asemenea, foarte mulți aici, în Brașov. Cred că și în Botswana se poate întâmpla același lucru, mai ales că domnul ministru are intenția de a replica modelul nostru la nivelul întregii țări, reglementând de la început acest tip de parteneriat.
Ca administrație, locală sau centrală, avem obligația de a le oferi celor tineri posibilitatea de a se pregăti în acele domenii pentru care există ofertă pe piața muncii și, în acest fel, de a le oferi șansa de a își găsi un loc de muncă la finalul studiilor și, implicit, de a deveni membri activi ai comunității”, a explicat primarul George Scripcaru.
La finalul întâlnirii ministrul Prince Maele a lăudat ospitalitatea românilor și brașovenilor: ,,Trebuie să le spun că ospitalitatea pe care ne-au oferit-o este minunată și dorim ca relația dintre România și Botswana să ajungă la cote și mai înalte. Este pentru prima dată când vin în România, dar nu am văzut niciodată oameni atât de minunați ca românii”.
Școala Profesională Germană Kronstadt
Înființată în 2012, Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) este prima și singura instituție de învățământ profesional din România care operează exclusiv în sistem dual, stabilind un standard de excelență educațională. De-a lungul celor 11 generații de absolvenți, școala a pregătit până în prezent 1967 de elevi în specializările: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, sudor, operator-montator subansamble, confecționer articole din piele și înlocuitori, mecanic utilaje și instalații industriale, turnător, forjor tratamentist și operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, asigurându-le competențele necesare pentru integrarea rapidă în industrie.
Datorită colaborării strânse cu 16 companii partenere în cadrul Campusului Tehnic Brașov și alături de Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț, Școala Profesională Germană Kronstadt a extins și diversificat oferta educațională pe parcursul celor 13 ani de existență, facilitând accesul elevilor la certificări internaționale și oportunități profesionale valoroase și înregistrând o rată de angajare de peste 90% după finalizarea studiilor și obținerea certificatului de calificare profesională, de regulă la partenerii de studiu.
În anul școlar 2024/2025, instituția numără 870 de elevi înscriși, din care 693 elevi în învățământ profesional dual și 177 elevi la seral, continuându-și misiunea de a atrage și forma tineri pentru cariere de succes în sectoare tehnologice si industriale.
Informații despre Botswana
Botswana a fost timp de 80 de ani protectorat englez și și-a proclamat independența în 1966, dată de la care este membră Commonwealth. Țara are aproximativ 2,7 milioane de locuitori și este un exemplu de stabilitate și dezvoltare în Africa Subsahariană.
Economia sa, bazată pe extracția diamantelor, a cunoscut o creștere constantă, chiar dacă încetinită în ultimele decenii, o situează în categoria țărilor cu venituri peste medie. Este considerată o țară liberă în celebrul raport Freedom House și este un exemplu în Africa pentru democrația sa funcțională și buna guvernare. Țara se remarcă prin politici progresiste în educație și sănătate, unul dintre cele mai mici niveluri ale corupției din regiune, cu o politică externă pașnică și echilibrată.
Este un model african de succes, cu potențial durabil de dezvoltare. Delta Okavango, una dintre cele „Șapte Minuni“ ale Africii, se află pe teritoriul său, și este țara cu cea mai mare populație de elefanți din Africa. Este de înțeles de ce conservarea faunei este o prioritate națională, Botswana fiind lider în protejarea speciilor amenințate.
În materie de turism, chiar dacă este un „must see“ (destinație de neratat) pentru toți amatorii de safari, este una dintre cele mai scumpe țări la acest capitol, fiind orientată spre un turism elitist, cu un număr mai redus de turiști, tocmai pentru a-și proteja cât mai mult rezervațiile.
Botswana are două situri patrimoniu mondial UNESCO, Delta Okavango și Dealurile Tsodilo, aflate la marginea Deșertului Kalahari, faimoase pentru cele peste 4.500 de picturi rupestre, unele vechi de mii de ani, realizate de populațiile San.