"Zi de târg" la Cetatea Făgăraș
Intrarea la eveniment este liberă.

Articol de Marian Stoica, 08 Iulie 2025, 12:39
Sâmbătă, 12 iulie, între orele 10:00 și 18:00, Cetatea Făgăraș devine spațiul unei întâlniri memorabile cu tradițiile autentice ale Țării Făgărașului. ZI DE TÂRG este un eveniment cultural în aer liber, fără precedent, care reunește peste 15 comunități românești, săsești și maghiare din zonă.
Organizat de Asociația IIA Călătoare și Mândra Project, evenimentul va fi experiență necomercială, centrată pe autenticitate, gust tradițional și respect pentru comunitate. Fără compromisuri, fără artificii, doar moștenirea vie a unei regiuni bogate în povești și oameni.
Port popular, meșteșuguri și mâncăruri cu poveste
Una dintre atracțiile principale ale târgului este „expoziția vie de port popular”, coordonată de Asociația IIA Călătoare. Aproape 200 de persoane din satele zonei vor purta straie moștenite din familie, devenind purtători autentici de identitate.
Vizitatorii vor putea descoperi și achiziționa o colecție de suveniruri realizate manual în 18 sate din Țara Făgărașului, rezultate dintr-un proces colaborativ desfășurat în atelierul Mândra Chic, de la Muzeul de Pânze și Povești. Obiectele expuse reprezintă o formă de zestre contemporană – inspirate de tradiție, dar adaptate sensibil prezentului.
Gastronomia locală va fi o experiență în sine. Chef Daniela Graură, alături de femei din comunități precum Făgăraș, Avrig, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Cincu, Beclean, Drăguș, Mărgineni, Felmer, Calbor, Boholț, Șona, Hălmeag, Mândra, Ileni, Șercaia, Veneția de Jos și Grid va readuce la viață rețete autentice, însoțite de povești culese din bătrâni.
Publicul va asista și la demonstrații de meșteșuguri practicate în mod tradițional: închistritul ouălor, cojocăritul, broderia, prelucrarea fierului și tablei – toate vor fi practicate la fața locului de oameni care duc mai departe tehnici vechi moștenite de la străbunici.
Fără scenă, fără regie
Un moment special va fi intervenția coregrafică și muzicală semnată de Mihai Teacă și Junii Becleanului. Fără scenă, fără microfoane sau decoruri artificiale, dansul și cântul vor avea loc chiar în mijlocul târgului, așa cum se întâmpla odinioară.
Evenimentul include și instalația artistică „După masă, înainte de memorie”, coordonată de artista Marlene Herberth (KraftMade) – o lucrare colectivă ce recuperează fragmente din viața domestică a comunităților rurale. Instalația integrează imagini din arhiva vizuală a satelor din Țara Făgărașului, cu susținerea Arhivei Satului Șona..
Tot în cadrul târgului va avea loc lansarea volumului „Sarmale și serotonină”, în prezența autoarei Camelia Burghele – una dintre cele mai interesante voci ale noii generații de antropologi români. Cartea este un „fals tratat despre sarmale”, în care poveștile din bucătăriile satului se întâlnesc cu analize culturale despre identitate, globalizare și satul post-tradițional.
Organizatori și parteneri
Evenimentul este organizat de Asociația IIA Călătoare și Mândra Project, cu sprijinul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” (Cetatea Făgăraș), Casa Terra, KraftMade și Șona Noastră, alături de primăriile din Făgăraș, Părău, Șoarș, Beclean, Voila și Sâmbăta de Sus.
Susținători: ADI Țara Făgărașului și Fundația Comunitară Țara Făgărașului.
CITEȘTE ȘI: Antrenamente intense pentru militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte