Ziua Bibliotecarului din România. Profesioniștii din domeniu și-ar dori schimbări
Astăzi este Ziua Bibliotecarului din România, aniversare statuată din 2005, și ea coincide cu „Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor”.

Articol de Adina Chirvasă, 23 Aprilie 2025, 15:31
La ceas festiv, profesioniștii din domeniu și-ar dori schimbări în bine pentru breasla lor, care să înceapă chiar de la finanțarea acestui segment, acum nivelul la Ministerul Culturii fiind sub 0,3% din PIB, după cum a susținut Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov.
În „Pulsul Zilei”, cu Florin Pop, directorul Nazare a vorbit comparativ despre bibliotecile nord-europene față de cele est-europene, pentru acestea din urmă lucrurile nefiind atât de bune. Iar acest fapt se răsfrânge și asupra oamenilor din domeniu: „Și dacă te duci în Bulgaria, și dacă te duci din Serbia, și dacă te duci în Grecia chiar, se simte oarecum că nu au fost întotdeauna în vârf (bibliotecile – n.r.) sau nu au fost finanțate pe cât ar fi trebuit. Or, atât timp cât nu există o dotare dintre aceasta la un nivel foarte spectaculos, o a doua sufragerie, cum e, de exemplu, în Olanda o bibliotecă, ele au anumite carențe, nu toate au cărți noi, spații adecvate, numărul suficient de bibliotecari. Curând statutul bibliotecarului va fi unul care seamănă foarte mult în general cu al oamenilor care lucrează în sectorul public. Mă uitam: și acum 100 de ani era aceeași vânătoare de vrăjitoare și se constata și atunci, pe aceleași criterii și cu aceleaşi statistici, că România și atunci, în interbelic, avea cei mai mulți bugetari, deși practic toate serviciile erau la pământ. De 100 de ani ne învârtim în cerc și nu știu dacă următoarea sută de ani ne va prinde mai optimiști, dar pe de altă parte, sunt oameni care sfințesc atât de bine locul, încât oricâte greutăți ar avea, oricât de mici le-ar fi salariile, sunt foarte dedicați”.
Ideea sărbătoririi zilei de 23 aprilie ca Zi mondială a cărţii este legată de o tradiţie catalană: la această dată, de ziua Sfântului Jordi (Sf. Gheorghe, în limba catalană), patronul spiritual al provinciei spaniole Catalonia, bărbaţilor preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. Ziua de 23 aprilie este strâns legată însă şi de nume celebre ale literaturii mondiale, cum ar fi: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și alții.
Citește și: Mai multe autobuze, trafic restricționat, de Zilele Brașovului