17 noiembrie - Ziua mondială a prematurităţii
Scopul Zilei mondiale a prematurităţii este educarea mamelor pentru diminuarea riscurilor care ar putea duce la naşteri premature.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 17 Noiembrie 2024, 09:17
Prin celebrarea Zilei mondiale a prematurităţii se urmăreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură.
Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), iar acest număr este în creştere, transmite Agerpres.
Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile.
Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.
Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate.
Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.
În România, la fiecare 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, indică www.asociatiaprematurilor.ro.