Cancerul, a doua cauză de deces atât în România, cât și la nivel internațional
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces atât în România, cât și la nivel internațional, după bolile cardiovasculare, fiind una dintre cele mai importante provocări ale sănătății publice la momentul actual, reamintesc autoritățile medicale cu ocazia marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Articol de Camelia Vlad, 04 Februarie 2025, 11:52
În România, în anul 2023, și-au pierdut viața din cauza cancerului aproape 46.000 de persoane. În același timp, au fost diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi de cancer în România.
Despre situația de la Brașov ne spune consilierul pe comunicare din cadrul Direcției de sănătate Publică, Diana Pop-Goșman: „Cancerul pulmonar este cea mai răspândită cauză a deceselor provocate de cancer. Mortalitatea a crescut, de asemenea, pentru mai multe tipuri de cancer: colorectal, cancer de sân, de prostată, cancer hepatic, cancer al vezicii urinare și de pancreas. Principalii factori de risc care pot favoriza apariția cancerului sunt factorii comportamentali, precum fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea și obezitatea, factorii genetici, biologici, dar și factorii de mediu. Conform ultimelor date oficiale raportate în anul 2024, de către cabinetele oncologice din județul Brașov și centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov, în evidențele acestora figurează peste 17.800 de pacienți care suferă de această maladie, spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2023, când au fost raportate spre 16.900 de cazuri de cancer în județul Brașov”.
Codul European împotriva cancerului cuprinde un set de 12 recomandări pe care fiecare persoană le poate aplica, fără să fie necesare abilități specifice sau sfaturi suplimentare.
1. Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.
2. Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
3. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
4. Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.
5. Adoptaţi o dietă sănătoasă:
- consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.
- limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite.
- evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
6. În cazul în care consumați alcool de orice fel , limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.
7. Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.
8. La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
9. Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
10. Pentru femei:
- alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
- Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.
11. Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:
- hepatita B (pentru nou-născuți)
- virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
12. Participați la programele organizate de screening pentru cancer:
- colorectal (la femei și bărbați)
- mamar (la femei)
- de col uterin (la femei).
Citește și: Literele de pe Tâmpa, luminate în protocaliu