Ascultă Radio România Brașov FM Live

CCR: Declarațiile de avere nu se mai publică și nu mai cuprind bunurile soților și copiilor

Curtea Constituţională a stabilit că declaraţiile de avere ale demnitarilor și funcționarilor publici nu trebuie să includă veniturile şi bunurile soţilor şi copiilor, anunță Agerpres, citând surse din CCR.

CCR: Declarațiile de avere nu se mai publică și nu mai cuprind bunurile soților și copiilor
Foto: Facebook | Curtea Constituțională

Articol de Radio România, 29 Mai 2025, 18:35

Curtea Constituțională a decis joi că declarațiile de avere și interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate și nici pe paginile online ale altor instituții publice, iar aceste declarații nu mai trebuie să cuprindă veniturile și bunurile soților și copiilor.

Potrivit unui comunicat transmis joi, cu majoritate de voturi, CCR a declarat neconstituțional art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010, cu următorul cuprins: 'Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1'.

În urma acestei decizii, care este definitivă, declarațiile de avere care se depun la Agenția Națională de Integritate nu mai trebuie să cuprindă bunurile soților și copiilor.

'Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative sunt constituționale în măsura în care nu se referă și la drepturile și obligațiile soțului/soției declarantului, precum și ale copiilor majori aflați în întreținerea acestuia', precizează CCR.

Judecătorii constituționali argumentează că o declarație pe proprie răspundere nu poate fi făcută decât în nume propriu.

'În esență, Curtea a reținut, în ceea ce privește prevederile art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010, că acestea contravin dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, prin prisma nerespectării exigențelor calitative pe care redactarea textelor de lege trebuie să le întrunească pentru a fi în concordanță cu principiul legalității. Aceasta, deoarece declarația de avere, fiind o declarație pe proprie răspundere, angajează răspunderea penală a declarantului, motiv pentru care aceasta nu poate fi făcută decât în nume propriu, o persoană neputând fi ținută răspunzătoare din punct de vedere
penal pentru fapta/declarațiile altei persoane.

Or, prevederile de lege criticate care instituie obligația de a declara nu doar veniturile proprii, ci și drepturile și obligațiile soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținere nu țin cont de modificările legislative aduse Codului civil în materia regimului juridic al bunurilor soților și determină asumarea răspunderii penale a declarantului pentru informații pe care acesta nu le deține/nu le cunoaște în mod direct, ci trebuie să le obțină de la o terță persoană, respectiv de la soț/soție și copiii majori aflați în întreținere', este motivarea oferită de CCR.

De asemenea, cu majoritate de voturi, au fost declarate neconstituționale alte două articole din Legea nr.176/2010, care se referă la publicarea pe pagina de internet a ANI a declarațiilor de avere și interese.

Art. 12 alin (6) prevede: 'Agenția asigură afișarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a Agenției, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, a adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii. Declarațiile de avere și declarațiile de interese se mențin pe pagina de internet a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestuia și se arhivează potrivit legii'.

Art.6 alin (1) lit (d) din Legea 176/2010: 'Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declarațiile de avere și declarațiile de interese au obligația să se înregistreze în această calitate pe e-DAI și au următoarele atribuții: (...) d) asigură afișarea și menținerea declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a instituției, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii olografe. Declarațiile de avere și declarațiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituției și a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora și se arhivează potrivit legii'.

Conform CCR, declarațiile de avere și interese nu vor mai putea fi publicate nici pe site-urile instituțiilor unde activează cei care trebuie să-și declare averile, deoarece se încalcă 'dreptul la protecția vieții private'.

'În ceea ce privește prevederile art.6 alin.(1) lit.d) și art.12 alin.(6) din Legea nr.176/2010, ținând cont de concepția europeană orientată spre necesitatea protecției vieții private și a datelor cu caracter personal, Curtea a constatat că publicarea declarațiilor de avere și de interese pe site-ul instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea declarantul și pe cel al Agenției Naționale de Integritate contravine art.1 alin.(5) și art.26 din Legea fundamentală. În acest sens, Curtea a efectuat un test de proporționalitate, constatând că este de netăgăduit faptul că prevederile legale criticate au fost edictate în scopul prevenirii corupției și asigurării transparenței vieții politice, urmărind, așadar, un scop legitim.

Valorificând jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și standardele dreptului Uniunii Europene în materie, Curtea Constituțională a apreciat că este suficientă depunerea declarațiilor la organul competent să le verifice (ANI) pentru a realiza scopul legii, iar publicarea acestora pe site-ul ANI și al instituției căreia îi aparține declarantul nu este necesară și proporțională atingerii finalității propuse, încălcându-se dreptul la protecția vieții private.

Curtea a subliniat că soluția pronunțată nu trebuie să aibă ca efect eliminarea obligației persoanelor prevăzute de lege de a da declarații de avere, ci doar ca aceste declarații să nu mai fie publicate pe site-urile menționate, urmând ca ele să fie înaintate Agenției Naționale pentru Integritate, care să le gestioneze potrivit competențelor prevăzute de lege', este explicația oferită de CCR.

CCR menționează că această decizie produce efecte pentru viitor și nu privește declarațiile de avere și de interese depuse anterior publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

'Revine legiuitorului competența de a pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției și de a codifica normele privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice', mai spun judecătorii.

Potrivit unor surse din instituție, raportor în acest caz a fost Attila Varga, care a avut - înainte de a ajunge judecător la CCR - șase mandate de parlamentar din partea UDMR.

AGERPRES

Elena Udrea a fost eliberată condiţionat
Știri din actualitate 17 Iulie 2025, 19:21

Elena Udrea a fost eliberată condiţionat

Elena Udrea spune că sistemul penitenciar că eșuează în reabilitarea celor închiși.

Elena Udrea a fost eliberată condiţionat
Proteste în Piaţa Victoriei faţă de măsurile fiscale
Știri din actualitate 15 Iulie 2025, 19:11

Proteste în Piaţa Victoriei faţă de măsurile fiscale

Salariaţii din mai multe instituţii au protestat astăzi în Piaţa Victoriei din Bucureşti faţă de măsurile fiscale din primul...

Proteste în Piaţa Victoriei faţă de măsurile fiscale
Concluziile reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR
Știri din actualitate 15 Iulie 2025, 19:08

Concluziile reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR

Discuţiile tehnice cu experţii Comisiei Europene, pe tema schimbărilor pe care România vrea să le facă la Planul Naţional de...

Concluziile reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR
Traficul auto este îngreunat la intrarea în Lunca Câlnicului - DN11
Știri din actualitate 15 Iulie 2025, 11:00

Traficul auto este îngreunat la intrarea în Lunca Câlnicului - DN11

Atenție, șoferi! Traficul auto este îngreunat la intrarea în Lunca Câlnicului - DN11, la această oră, din cauza lucrărilor de...

Traficul auto este îngreunat la intrarea în Lunca Câlnicului - DN11
Parlamentul a respins prin vot moţiunea de cenzură împotriva guvernului Bolojan
Știri din actualitate 14 Iulie 2025, 22:34

Parlamentul a respins prin vot moţiunea de cenzură împotriva guvernului Bolojan

Guvernul rămâne în funcţie, iar legea austerităţii va intra în vigoare dacă va trece şi testul controlului de...

Parlamentul a respins prin vot moţiunea de cenzură împotriva guvernului Bolojan
Tot mai multe copile devin mame
Știri din actualitate 14 Iulie 2025, 09:50

Tot mai multe copile devin mame

Tot mai multe copile devin mame. Din peste 155 de mii de nașteri înregistrate în 2023, aproape 10% au fost la adolescente cu...

Tot mai multe copile devin mame
CCR are un nou președinte, Simina Tănăsescu
Știri din actualitate 14 Iulie 2025, 09:41

CCR are un nou președinte, Simina Tănăsescu

Simina Tănăsescu este noua președintă a Curții Constituționale, aleasă în funcție cu votul secret al majorității membrilor...

CCR are un nou președinte, Simina Tănăsescu
Avertisment de la CSM privind pensiile ocupaţionale pentru magistraţi
Știri din actualitate 11 Iulie 2025, 20:23

Avertisment de la CSM privind pensiile ocupaţionale pentru magistraţi

În ultimele zile, aproximativ 200 judecători au notificat Consiliului Superior al Magistraturii intenţia de a solicita...

Avertisment de la CSM privind pensiile ocupaţionale pentru magistraţi

Ştiri din Muzică

Feli lansează „Drama Mama”, un tratament muzical pentru combaterea efectelor post-despărțire

Feli lansează „Drama Mama”, un tratament muzical pentru combaterea efectelor post-despărțire

Feli lansează „Drama Mama”, un tratament muzical pentru combaterea efectelor post-despărțire
Fado-ul portughez se întâlnește cu poezia românească în single-ul Qodës - „De-ai ști”

Fado-ul portughez se întâlnește cu poezia românească în single-ul Qodës - „De-ai ști”

Fado-ul portughez se întâlnește cu poezia românească în single-ul Qodës - „De-ai ști”
O artistă internațională revine în România pentru a lansa o piesă cu Akcent

O artistă internațională revine în România pentru a lansa o piesă cu Akcent

O artistă internațională revine în România pentru a lansa o piesă cu Akcent
VUNK a lansat „Aleluia, mi-e bine!” – un imn al optimismului pentru această vară

VUNK a lansat „Aleluia, mi-e bine!” – un imn al optimismului pentru această vară

VUNK a lansat „Aleluia, mi-e bine!” – un imn al optimismului pentru această vară