Concluziile reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR
Discuţiile tehnice cu experţii Comisiei Europene, pe tema schimbărilor pe care România vrea să le facă la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ar urma să se încheie săptămâna viitoare.

Articol de Adina Milea, 15 Iulie 2025, 19:08
Se lucrează şi pentru simplificarea ţintelor şi jaloanelor asumate de România prin PNRR.
Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Dragoş Pîslaru, a prezentat concluziile reuniunii de astăzi a Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR şi a dat detalii despre negocierile care au loc în această perioadă pentru ca Bruxelles-ul să accepte propunerile autorităţilor române, cu scopul de a reduce riscul pierderii unor fonduri aferente Planului.
Potrivit Radio România Actualități, proiecte în valoare de peste 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite de România până în luna august 2026, şi, deci, nu vor mai primi finanţare prin PNRR, a anunţat ministrul investiţiilor, Dragoş Pîslaru, precizând, totodată, că până la finalul acestei luni va fi trimis la Bruxelles documentul oficial care însoţeşte versiunea revizuită a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ne putea încadra în termenul de depunere a cererii de plată numărul 4.
„Diferenţa între totalul împrumuturilor, adică 15 miliarde, minus 6,3, înseamnă 8,7, care ar rămâne în PNRR, la care se adaugă, şi astea sunt veştile bune, un pachet de măsuri care sunt legate de rezilienţă”, a spus Dragoş Pîslaru.
Măsurile vizează în principal proiecte privind medicina de urgenţă, pe care Ministerul de Interne le-a propus, şi a căror valoare este de 540 de milioane de euro, a mai spus ministrul investiţiilor, care a susţinut că există şi veşti bune, în sensul că România nu va pierde niciun euro din componenta non-rambursabilă.
Potrivit acestuia, vor fi unele mici ajustări, dar nu există vreun pericol de neîndeplinire a acestor proiecte până în luna august 2026.