Continuă deprecierea leului. Preţul unui gram de aur a înregistrat un nou maxim istoric
Deprecierea monedei naţionale în raport cu cea europeană a atins, miercuri, un nou maxim istoric, pe fondul situaţiei politice incerte.

Articol de Radio România, 08 Mai 2025, 08:55
Banca Naţională a anunţat un curs de 5 lei şi 10 bani pentru un euro, pragul psihologic de 5 lei fiind depăşit pentru a doua zi consecutiv.
Leul a pierdut teren şi în faţa celorlalte valute, iar preţul unui gram de aur a înregistrat un nou maxim, depăşind 487 de lei. Cu amănunte, Iulian Olescu de la Radio România Actualități:
Banca Centrală a intervenit pe piaţa valutară, însă presiunea în direcţia deprecierii leului este foarte ridicată.
Dragoş Cabat, analist, membru în Consiliul Director al CFA România: Cursul a fost ţinut încă de Banca Naţională luni, dar după aceea marţi au văzut că ar fi un efort mult mai mare să ţină şi au lăsat şi cursul. Probabil că vor interveni nu încă acum, dar în câteva zile, poate chiar săptămâna viitoare, şi vor stabiliza puţin şi această depreciere a cursului valutar.
Deprecierea leului se va vedea în majorări de rate la creditele în valută, dar şi în preţuri mai mari la diferite produse şi servicii, cum ar fi gaze, combustibili, servicii de telefonie, care se vor transpune ulterior într-o inflaţie mai ridicată. Analistul economic Aurelian Dochia spune că ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare nu ar trebui să fie considerat neobişnuit şi că trebuie ţinut cont de aceste semnale.
Aurelian Dochia: Într-adevăr, România are nişte probleme macroeconomice foarte serioase, care trebuie rezolvate, indiferent de cine va fi la conducere în perioada următoare, atât la nivel de preşedinţie, cât şi în zona guvernamentală, şi principala problemă, evident, este cea a deficitului bugetar foarte mare.
Aurelian Dochia explică faptul că reducerea deficitului la 7% în acest an, conform angajamentelor asumate de România, reprezintă un efort foarte mare, iar condiţiile economice nu sunt favorabile, existând o încetinire a creşterii economice atât în Europa, cât şi la noi, dar şi turbulenţe şi incertitudine legate de restructurările care vor apărea în comerţul internaţional.