Deficitul bugetar al României și strategia guvernului Bolojan, în analiza ECOFIN
De rezultatul analizei vor depinde viitoare ratinguri acordate de agențiilor de evaluare financiară.

Articol de Marian Stoica, 08 Iulie 2025, 09:45
Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene se reunesc marți, în cadrul Consiliului ECOFIN, pentru a analiza strategia guvernului de coaliție de la București pentru a reduce deficitul bugetar record de 9,3%.
Asumat luni în legislativ, planul executivului condus de Ilie Bolojan este menit să transmită un mesaj de încredere Comisiei Europene și a piețelor financiare.
De rezultatul analizei vor depinde viitoare ratinguri acordate de agențiilor de evaluare financiară.
"Este esenţial să stabilizăm într-un timp cât mai scurt relaţia cu pieţele, iar până la sfârşitul lunii iulie să venim cu al doilea pachet de soluţii, care va însemna îndeplinirea jaloanelor din PNRR şi ne va permite accesarea fondurilor europene aferente cererii de plată numărul 4”, a declarat recent premierul Bolojan.
La predecenta ședință ECOFIN, organizată în iunie, concluzia a fost că România nu a îndeplinit recomandările primite la începutul anului pentru a reduce deficitul.
Executivul european avertizase Bucureștiul că riscă declanșarea unei proceduri care poate duce în final la suspendarea fondurilor europene de coeziune și a celor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
"Amânarea măsurilor fiscale ar fi avut un impact devastator în toamnă", consideră ministrul Finanțelor.
"Este vorba, practic, de un demers de recredibilizare a României. E un semnal foarte puternic pe care îl dăm noi, că vrem să avem o abordare complet diferită în modul în care ne gestionăm finanţele publice. Este doar un prim pas în acest sens şi, din nefericire, nu aveam alternative în privinţa luării acestor măsuri. Alternativele ar fi fost mult mai dificile.
Adică, măsurile, dacă le-am fi amânat acum, ar fi avut un impact dublu, devastator din punctul meu de vedere, în toamnă, în nişte condiţii mult mai grele, pentru că adoptarea astăzi a acestui pachet ne menţine libertatea de decizie economică şi ne menţine libertatea de finanţare de pe pieţe. Poate părea puţin lucru, dar este o condiţie necesară.
Nu este şi suficientă. Contează ce vom face de acum încolo, pentru că trebuie să facem de acum încolo mult mai mult cu bani mai puţini, din cauza situaţiei în care suntem", a declarat Alexandru Nazare.
Nemulțumite de strategia măsurilor de austeritate, sindicatele organizează proteste și amenință cu greva generală.
CITEȘTE ȘI: Guvernul de coaliție şi-a asumat răspunderea pe măsurile de austeritate