Deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în acest an
Deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din produsul intern brut în 2025 şi la 6,1% din PIB în 2026 dacă vor fi implementate integral toate cele trei pachete de măsuri anunţate de premierul Ilie Bolojan, reiese din ultimul raport al agenţiei internaţionale de rating Moody's.

Articol de Mihaela Chirac, 11 Iulie 2025, 09:27
Deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din produsul intern brut în 2025 şi la 6,1% din PIB în 2026 dacă vor fi implementate integral toate cele trei pachete de măsuri anunţate de premierul Ilie Bolojan, reiese din ultimul raport al agenţiei internaţionale de rating Moody's. Orice deviere de la planul asumat ar putea duce la o scădere a ratingului de ţară, avertizează agenţia, scrie Radio România Actualități.
Reporter Gabriela Mitrovici: „Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat de guvern va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuţia semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru anul viitor, Moody's estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 şi al celor care se vor aplica din 2026, majorarea impozitelor pe dividende şi plafonarea indexării salariilor şi pensiilor din sectorul public.
În plus, agenţia consideră implementarea integrală a celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale şi a reformelor prevăzute în PNRR ca fiind crucială pentru o consolidare fiscală suplimentară şi, implicit, pentru accesarea fondurilor europene. Specialiştii Moody's mai atrag atenţia că unele măsuri ar putea să nu genereze contribuţia estimată la reducerea deficitului, aşa că guvernul ar trebui să fie pregătit să facă ajustări, dacă este necesar, pentru a se asigura că obiectivele fiscale sunt atinse şi programul de consolidare rămâne pe traiectoria stabilită”
Guvernul analizează zilele acestea al doilea pachet de măsuri fiscale, care se referă la pensiile speciale, la reforma companiilor de stat şi a administraţiei locale şi centrale, şi la combaterea evaziunii fiscale.
Între timp, procesul de recalculare a pensiilor continuă, iar la bază vor fi incluse şi venituri ocazionale, precum primele sau acordurile globale, a anunţat ministrul Muncii, Florin Manole. El dă asigurări că niciun pensionar nu va pierde bani, iar unii vor beneficia de majorări semnificative, în funcţie de vechime şi documentele depuse.
Citește și: Importurile, „considerabil mai mari” decât exporturile