Fake News. Două noi încercări de dezinformare pe subiecte care vizează apărarea și securitatea națională
Ministerul Apararii Nationale a atras atenția că în mediul online circulă două noi încercări de dezinformare, pe subiecte care vizează apărarea și securitatea națională.

Articol de David Ştefan, 26 Mai 2025, 09:05
Acestea sunt distribuite în diferite platforme de comunicare digitală.
Conform MApN, primul fake news folosește un așa-zis „comunicat MApN”, distribuit prin platforma WhatsApp. „Documentul” este redactat într-o formă care încearcă să imite un comunicat de presă al MApN și anunță restricționarea circulației cetățenilor de sex masculin cu vârste între 18 și 65 de ani, ca urmare a instituirii stării de mobilizare în România, în urma unei așa-zise decizii recente a CSAT.
„Dezmințim categoric autenticitatea acestui document. Acesta nu a fost emis de Ministerul Apărării Naționale și conține informații false și alarmiste, menite să creeze panică și confuzie în rândul populației. Cu privire la această dezinformare, care continuă seria de acțiuni menite a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federația Rusă îl desfășoară în prezent în Ucraina, Ministerul Apărării Naționale va sesiza cu celeritate autoritățile judiciare, în temeiul art. 404 (2) din Codul penal - Comunicarea de informații false, care prevede: «Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani»”, a transmis MApN pe pagina de Facebook.
Al doilea fake news semnalat se referă la așa-zise „decizii” oficiale comunicate de autoritățile SUA cu privire la retragerea totală a militarilor americani dislocați în România, inclusiv la retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore dislocat de Armata SUA în Baza 99 Deveselu. Această dezinformare este distribuită pe platformele TikTok, YouTube și Facebook.
„Aceste informații sunt false și nu au niciun fundament real. Militarii dislocați de Armata Statelor Unite ale Americii în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România își desfășoară activitatea normal. Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu își desfășoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificați, ca parte a scutului antibalistic al Alianței Nord-Atlantice.
De altfel, Ambasada SUA la București a transmis recent un mesaj prin care se subliniază că instalarea acestui sistem a sporit securitatea și capacitatea de descurajare pe flancul estic al NATO.
Din analiza mediului informațional, este de așteptat ca acțiuni de dezinformare de acest gen, care vizează subiecte de securitate și apărare națională, să continue și în perioada imediat următoare”, se arată în comunicatul Ministerului Apararii Nationale.
„Aceste acțiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreține o stare de teamă și confuzie în rândul opiniei publice din România.
Recomandăm tuturor utilizatorilor din România care folosesc platformele de comunicare digitală să manifeste prudență înainte de a redistribui informații pe aceste subiecte, care au caracter alarmist, senzaționalist sau care pot genera panică. Veridicitatea acestor informații poate fi cu ușurință verificată din surse oficiale”, a mai transmis MApN.
Citește și: Alertă hidrologică de inundații!