Fără ecrane înainte de 6 ani!
Fără ecrane înainte de şase ani! Este avertismentul lansat de cinci societăţi medicale din Franţa.

Articol de Mihaela Chirac, 03 Mai 2025, 14:42
Fără ecrane înainte de 6 ani! Este avertismentul lansat de cinci societăți medicale din Franța, într-un apel transmis guvernului, prin care cer actualizarea urgentă a recomandărilor oficiale și campanii de prevenție mai ferme.
Fenomenul e tot mai întâlnit și în România. Expunerea copiilor la ecrane este asociată cu întârzierea limbajului, tulburări de atenție și memorie, probleme de somn și risc crescut de miopie.
„Ştie să numere în engleză pentru că i-am pus desene de mic. Este o declarație destul de frecvent întâlnită la părinți. Ce nu se vede este esențial. Creierul copilului se dezvolte accelerat în primii ani. Studiile arată că peste o oră pe zi în fața ecranelor încetinește dezvoltarea zonelor cheie pentru limbaj, atenție și învățare. Cu cât un copil stă mai mult în fața unui telefon, a unei tablete sau a televizorului, cu atât receptorii lui de dopamină, adică butonașele care reglează plăcerea și motivația, devin mai puțin sensibili. Copiii se atașează emoțional de ecrane și nu de oameni. Și apoi ne mirăm că nu au gândire critică. Păi nu au cum să o dezvolte, pentru că ei sunt obișnuiți cu răspunsuri rapide și pasivitate. Toți părinții vor binele copilului, dar nu toți au informația corectă. De aceea este nevoie de educație psihologică bazată pe știință, ca să știm când un ecran este unealtă și când devine obstacol”, ne-a explicat impactul pe termen lung al expunerii la ecrane, Andreea Voicu, psiholog educaţional.
„La fel cum nu dăm alcool sau nu introducem copiii în alte experiențe mature prea devreme, trebuie să fim atenți și cu accesul la tehnologie. Mai puține ecrane, mai multă joacă, mai multe relații reale”, ne-a mai spus psihologul Andreea Voicu.
România este pe primul loc în Europa la consumul problematic de tehnologie în rândul copiilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
După noi vin Malta, Bulgaria și Irlanda. Cel mai puțin pe telefon stau copiii din țările nordice.
Citeşte şi: Ce așteaptă tinerii brașoveni de la viitorul președinte