Reglementarea bacșișului în Horeca, susținută de operatorii de turism
Subiectul a fost readus în discuție ieri, la Brașov, în conferința de presă susținută de Alianța pentru Turism.
			01 Februarie 2022, 09:49
Reglementarea bacșișului lăsat de clienți  pentru serviciile oferite în industria HoReCa  este cerută cu insistență de operatorii în turism. Mai mult,  operatorii din turism vor să treacă la „cheltuieli deductibile”  masa și cazarea acordate personalului din industria ospitalității.
Subiectul  a fost readus în discuție ieri,  la  Brașov, în conferința de presă susținută de Alianța pentru  Turism.
Secretarul  de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chițu, care a participat la  această conferință spune că la nivel ministerial este încă  așteptată propunerea din partea angajaților Horeca:
“Nu  ne opunem acestei prevederi. Am căutat să avem un dialog și cu  angajații, cumva ei fiind potențial direct afectați de această  reglementare. Bacșișul a fost luat în considerare și atunci când  au fost definite criterile privind  noile case  de marcat conectate acum la site-ul ANAF. În măsura în care (…)  există o dorință de a fi implementat, cu siguranță noi suntem  pregătiți din perspectivă  tehnică să susținem reglementarea bacșișului”.
  Pe  de altă parte, reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din  România propun măsuri pentru reducerea deficitului de forță de  muncă din industria ospitalității.
„O  temă pe care noi am adresat-o autorităților, pentru că încercăm  să anticipăm ceea ce se va întâmpla în vară, când iarăși va  fi probabil un vârf de cerere din partea turiștilor și ne vom  confrunta cu un deficit de forța de muncă, atât din punct de  vedere cantitativ - estimăm că ne lipsesc undeva la 60.000 de  persoane - cât și calitativ, ne lipsesc persoane pregătite pentru  a face față cerințelor turiștilor români și străini și asta  afectează, din păcate, serviciile.  Trebuie să găsim soluții pentru aceste două probleme și am venit  cu un set de 7 măsuri pe care l-am discutat cu autoritățile până  la nivel de prim-ministru, ministru de Finanțe, ministrul  Turismului, ministrul Muncii”,a  spus președintele  Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.
  Să  fie adusă cât mai repede, în România, forță de muncă din  străinătate, diverse facilități pentru sezonierii în domeniul  HoReCa  și stimulente pentru hotelierii care își trimit angajații la  cursuri, pentru creșterea calității serviciilor pe care aceștia  le oferă, sunt doar câteva dintre măsurile propuse de operatorii  din turism.












