Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare
Produsele realizate în spaţii necontrolate şi în condiţii precare de igienă pot fi contaminate cu bacterii.
Articol de Camelia Vlad, 17 Noiembrie 2025, 17:52
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare comercializate în special pe reţelele de socializare de către persoane fizice neautorizate.
Cumpărați produse alimentare doar din surse autorizate, nu din mediul online și de pe rețelele de socializare, deoarece există risc crescut de îmbolnăvire, este avertismentul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Mulți dintre cei care își fac reclamă în online nu sunt înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nu dispun de spații verificate oficial și nu respectă normele minime de igienă impuse de legislația din România.
Produsele realizate în spații necontrolate și în condiții precare de igienă, pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella, Listeria sau alte microorganisme periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare grave, adaugă ANSVSA.
Comisarii responsabili cu siguranța alimentelor recomandă verificarea etichetei, data durabilității minimale/data limită de consum, datele de contact ale producătorului și condițiile de depozitare. Sunt de evitat achizițiile de la persoane fizice neînregistrate la ANSVSA, care prepară produsele în spații improvizate.
Dacă se optează, totuși, pentru achiziția alimentelor din comerțul online, cumpărătorul ar trebui să fie atent, înainte de plasarea comenzii, la datele de identificare ale comerciantului, lista ingredientelor și cantitatea netă, condițiile de transport, existența informațiilor despre alergeni și declarația nutrițională (unde este cazul) și la termenii și condițiile de livrare, retur și reclamații.
CITEȘTE ȘI: Premierul Ilie Bolojan a anunţat că bugetul pe 2026 ar putea fi gata abia în ianuarie












