18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne
Alegătorii sunt așteptați duminică, 18 mai, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia trebuie să pună ștampila pe unul dintre cei doi candidați care vor să obțină funcția supremă în stat - George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent).

Articol de Theodora Ghiorghiu, 15 Mai 2025, 10:16
Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții, transmite Agerpres.
Turul 2 va fi organizat în aceleași secții de votare de la primul tur.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
UNDE VOTĂM?
Alegătorii își pot exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:
* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.
CE ACT ESTE NECESAR?
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
CÂND VOTĂM?
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 - 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
CUM APLICĂM ȘTAMPILA?
Votul valabil exprimat este atunci când ștampila cu mențiunea ''VOTAT':
* este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
* depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
* a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
* a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater;
* este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).
URNA SPECIALĂ - folosită în cazul persoanelor netransportabile, al celor spitalizate sau deținuților
Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 18 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
Alegătorii pot depune cereri pentru a-și exercita dreptul constituțional de a alege prin intermediul urnei speciale.
Potrivit Biroului Electoral Central, cererea trebuie să fie însoțită fie de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului netransportabil, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate, nefiind necesar ca documentele să cuprindă în mod expres sintagma 'persoană netransportabilă'.
În cursa finală pentru Cotroceni au rămas doi candidați din cei 11 înscriși în competiția electorală - George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent).
George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin din 4 mai, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur de scrutin a fost de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
AGERPRES