ACUM:
14.03
Top 30 Brașov FM (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Cetatea Râșnov își va închide porțile de miercuri, 5 februarie

Publicat: vineri, 31 Ianuarie 2020 , ora 14.24
sursa foto: SRR
sursa foto: SRR

Turiștii care vor să viziteze cetatea Râșnov, mai pot avea această ocazie doar luni și marti, adică pe 3 și 4 februarie, iar intrarea va fi gratuită.

,,Cetatea Medievală Râșnov intră în restaurare! Pe 3 și 4 februarie accesul în cetate va fi gratuit, iar din 5 februarie, Primăria Râșnov va preda amplasamentul către constructor, pentru începerea lucrărilor.

De miercuri, 5 februarie, Cetatea Medievală Râșnov va fi închisă publicului, monumentul urmând a intra în reabilitare cu bani europeni. Pe toată durata lucrărilor, Grădina Cetății va fi deschisă, iar intrarea va fi liberă. În perioada lucrărilor, Cetatea de sus, adică cea afectată de lucrări, va fi închisă. Pentru proiectul "Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a Cetății Râșnov (incinta de vest) și crearea infrastructurii conexe", Primăria Râșnov a semnat contractul de finanțare în anul 2017, însă, pentru a putea ajunge la etapă lucrărilor propriu-zise, a fost nevoie de o serie de proceduri.

Mai întâi vor fi demolate construcțiile neautorizate, realizate de fostul proprietar în perioada 2000 - 2006, acestea fiind intervenții ce se pot realiza și în perioada iernii. Tot pentru această iarnă sunt prevăzute și lucrările la sistemul de hidranți. Apoi, vor începe intervențiile mai complicate, în proiect fiind prevăzute lucrări de consolidare, dar și de reconstruire totală sau parțială (în funcție de starea actuală) la Turnul Gotic și Turnul Adosat, Turnul prăbușit și șarpanta Turnului Triunghiular.

De asemenea, vor fi reconstruite două căsuțe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiționale.

Tot prin acest proiect vor fi refăcute poarta de acces din zona Turnului Armelor, dar și sistemul de apărare de tip "gură de lup", care există în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse și elementele de tâmplărie, dar și decorațiunile.

Termenul de finalizare prevăzut în proiect este de 22 de luni.''

Adina Milea