ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Anul 2020, decisiv pentru atragerea de fonduri europene în sănătate

Publicat: joi, 6 Februarie 2020 , ora 17.54
Sursa foto Facebook
Sursa foto Facebook

Deputatul PSD Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă, consideră că anul 2020 este unul decisiv pentru atragerea de fonduri europene în sănătate. În acest context, social-democrata critică și lipsa de strategie, în opinia ei, a Guvernului Orban pentru absorbția de fonduri în exercițiul financiar 2021-2027.

"În aceste 3 luni de guvernare PNL, ceea ce nu am văzut la Guvernul Orban a fost o preocupare pentru sănătate în ceea ce înseamnă finanțarea europeană 2021-2027. Se întâmplă că acest Guvern conduce România în perioada în care se negociază cu Comisia Europeană ce bani vom primi și pe ce domenii în perioada 2021-2027; practic, în următorii 10 ani." , a declarat Roxana Mînzatu.

Roxana Minzatu susține că guvernul anterior a avut ca prioritate sănătatea, fiind stabiliți pași strategici în acest sens.

"Am propus în mandatul meu de ministru crearea unui program operațional sănătate în 2021 - 2027, cu o axă dedicată spitalelor regionale, nu doar cele 3, Iași, Craiova și Cluj, ci tuturor spitalelor regionale care vor putea porni ca proiecte, cum este situația Brașovului; o axă în care să avem și cercetare medicală, partea de prevenție și screening dar și partea de informatizare și sistemul de transfuzie.", a adăugat Roxana Mînzatu.

Social-democrata consideră că anul 2020 este crucial din prisma gândirii programelor europene pe următorii 10 ani:

"Dacă ne pierdem cu alte preocupări gen privatizarea sistemului medical și nu ne uitam foarte atent la ce bani europeni putem atrage pe sănătate, vom pierde foarte mult pentru că, în general, ați văzut că la nivel european preocupările sunt către zona de mediu. În occident sunt alte nevoi care au întâietate și statele occidentale au putere în ceea ce înseamnă definirea priorităților banilor europeni, iar noi cei din Est, România, în mod special, avem o nevoie uriașă de a investi în sistemul medical."

Deputatul PSD a afirmat că a făcut solicitare către oficialii pe Sănătate din Guvernul Orban pentru a-i prezenta viziunea în acest domeniu. Roxana Mînzatu consideră că este esențială finanțarea cu bani europeni a spitalor regionale, printre care și cel de la Brașov. Ea a menționat și că, în exercițiul financiar 2014 - 2020, România a atras un miliard de euro pentru sistemul medical, iar în momentul de față ar fi nevoie de cel puțin două miliarde de euro.

Camelia Vlad