ACUM:
0.00
Transilvania by night
ACUM:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Protest, miercuri, împotriva desființării Muzeul Etnografic din Bran

Publicat: luni, 10 Februarie 2020 , ora 12.58
Sursa foto Facebook Facebook - Adoptă un Țăran
Sursa foto Facebook Facebook - Adoptă un Țăran

Protest, miercuri, împotriva desființării Muzeul Etnografic din Bran. Pentru a salva muzeul, membrii Asociației Adoptă un Țăran au lansat, în mediul online, o petiție care a strâns aproximativ 3500 de semnături, iar miercuri 12 februarie, în fața instituției va avea loc și un protest în acest sens.

Vă reamintim că Muzeul Etnografic din apropierea Castelului Bran riscă să fie închis. Asta după ce terenul pe care este amplasată instituția de cultură a fost retrocedată, în instanță, foștilor proprietari. Reprezentanții Ministerulului Culturii au reușit să obțină o amânare a executării silite, însă acum trebuie să hotărască dacă vor cumpăra terenul sau vor plăti o chirie lunară pentru acesta.

Multe dintre exponatele Muzeului Etnografic din Bran sunt unice în țară. Aici sunt prezentate, pe lângă locuințe tradiționale, adăposturi pentru animale, vâltoare, gater pentru lemne sau atelier de dărăcit lână.

"Vin și întreb cum este posibil ca o instituție de asemenea valoare să fie vândută în târgul public al oricărui sat din țara aceasta, ca un teren oarecare? Situația este destul de grea în momentul de față. Avem executorii judecătorești care ne bat la ușă. Ajunsesem cu proiectul până la aproape 75% în a găsi o soluție, numai că noi, doar ca instituție, nu putem face absolut nimic fără aprobările și acordul Ministerului Culturii.", a declarat Daniel Apostol, șeful secției etnografice a muzeului din Bran.

Muzeul are 18 căsuțe, aduse aici din satele învecinate Branului, precum Peștera sau Sohodol. Monumentele arhitecturale, obiectele și straiele țărănești au o valoare inestimabilă, cu atât mai mult cu cât datează de sute de ani.


Adina Milea