ACUM:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Dragobetele, sărbătoarea iubirii, la români

Publicat: luni, 24 Februarie 2020 , ora 9.55
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

Românii celebreazã astãzi, Dragobetele, sãrbãtoarea iubirii, care marcheazã simbolic si începutul primãverii.

Ca și Sfântul Valentin, din tradiția occidentalã, sãrbãtorit cu zece zile înainte, Dragobetele este legat de renașterea naturii, iar în lumea satului fetele și bãieții se întâlnesc si se sãrutã, pentru ca dragostea lor sã ținã tot anul.
În tradiția populară sărbătorii i se mai spune și "cap de primăvară", pentru că marchează începutul unui nou anotimp, când natura renaște, ursul iese din bârlog, păsările își caută perechea și își fac cuiburi, iar omul trebuie să participe la bucuria naturii.

În unele legende populare, Dragobetele este numit și Năvalnicul, un flăcău chipeș și iubăreț, care le făcea pe tinerele fete să își piardă mințile. Este considerat un zeu al dragostei și al iubirii, precum Cupidon în mitologia romană sau Eros în cea greacă.

Unii etnologi spun că sărbătoarea își are rădăcinile în tradiții dacice, alții în obiceiuri slave. În lumea satului românesc, Dragobete era sărbătorit în preajma zilelor babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Băieții și fetele se întâlneau și petreceau, își promiteau să rămână împreună până la primăvara următoare sau se puneau la cale viitoarele căsătorii.

Ca și altă dată, de Dragobete este și ziua celor care se numesc Draga, Drăguța, Dragoș sau Drăgan.

Radio România Brașov FM