ACUM:
8.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Liviu Cornel Babeș, comemorat în Poiana Brașov

Publicat: luni, 2 Martie 2020 , ora 16.16
Sursa foto Primăria Brașov - Andrei Paul
Sursa foto Primăria Brașov - Andrei Paul

Eroul Martir Liviu Cornel Babeș comemorat, astăzi, în Poiana Brașov, la 31 de ani de la sacrificiul suprem în numele libertății. Pe 2 martie 1989, Babeș s-a autoincendiat, pe schiuri, pe pârtia Bradul din Poiană, în semn de protest față de regimul comunist. Brașoveanul a transmis, atunci, un mesaj pentru întreaga lume: România este o țară în care nu te poți exprima liber. Soții Ceaușescu și regimul impus de ei pedepseau extrem de aspru pe oricine îndrăznea să spună altceva decât laude la adresa regimului dictatorial. Cu toate acestea, și astăzi există voci care solicită ca, în rândul martirilor Revoluției din Decembrie 1989, să fie trecuți și soții Ceaușescu. Pentru Etelka Babeș, soția martirului, această dorință este de neînțeles:

"În 30 de ani de la Revoluție nu au înteles nimic? Totuși, tinerii au o altă viață, o altă perspectivă față de cum am avut noi. Toate acestea nu contează? a fost pentru libertate, iar Ceaușescu nu ne-a dat voie la libertate.", a spus Etelka Babeș.

Nici novembriștii, cei care protestaseră împotriva regimului, cu mai puțin de un an și jumătate înainte de sacrificiul lui Babeș, nu înțeleg cum poate cineva să solicite un asemenea lucru.

"România a avut în jur de 800.000 de deportați: deținuți politic, persoane care au murit pe la canal, au murit la Casa Poporului, datorită regimului lui Ceaușescu.", a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987.

La comemorarea eroului au fost prezenți și reprezentanți ai Guvernului. Secretarul de stat în Secretariatul pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor, Puiu Nicolae Fesan:

"Liviu Babeș este primul erou al anului 1989, care cu mult înainte a anticipat și a început ceea ce trebuia să începem și noi. Așa cum s-a întâmplat în 87, nu am fost destul de pregătiți. Nici în martie 89 nu am fost pregătiți.", a adăugat Puiu Nicolae Fesan, secretarul de stat în Secretariatul pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor.

Cu toate că au trecut 31 de ani, iar în tot acest an au fost foarte multe promisiuni din partea autorităților, nimeni nu a reușit, până acum, să ridice un monument care să amintească de sacrificiul lui Liviu Cornel Babeș.

Sorin Țârcă