ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Străzi transformate în râuri, în Șcheii Brașovului

Publicat: marți, 7 Iulie 2020 , ora 16.37
Foto: facebook Ileana Gafton
Foto: facebook Ileana Gafton

Ploaia torențială din această după-amiază aproape că a dus la inundarea zonei cunoscută ca Șcheii Brașovului. Unele străzi s-au transformat rapid în albii de râu, în care apa curgea cu putere. O localnică a povestit că a văzut cum apa, în volum mare pentru câteva minute, căra obiecte smulse de pe traseu, chiar și șobolani înecați.

Pentru că ploaia a fost de scurtă durată, dar ca o rupere de nori, iar apa s-a scurs fără să facă pagube majore gospodăriilor din zonă, de această dată, nu au fost solicitați să intevină cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

“Nu s-au raportat gospodării inundate în zona Șchei dar în Zărnești au intervenit la două situații. S-au deplasat acolo două autospeciale și au intervenit pentru evacuarea apei”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maiorul Ciprian Sfreja.

Brașoveanca Ileana Gafton ne-a descris priveliștea de la fereasta sa în timp ce ploaia părea să nu se mai oprească:

“Au venit șuvoaie pe străzi. S-au format adevărate pâraie. De exemplu, la mine pe stradă, deși are o cădere destul de mare apa, strada fiind în pantă, era din perete în perete, se făceau niște vârtejuri. Atunci când am vrut să fac poze am văzut că șuvoaiele au început să aducă chiar și șobolani înecați”.

Un alt localnic din Șchei ne-a spus că nu este pentru prima oară când ploaia le distruge căile de acces și acuză Compania Apa că nu desfundă mai des canalizarea din cartier:

“A fost jale: strada plină, jgheaburile nu făceau față. Degeaba au schimbat anul trecut canalizările că nimic nu face față. Și acum 2 zile când a fost ploaie torențială, mai rău a fost atunci, vin aluviuni de pe sus, s-au înfundat canalizările, nu vine nimeni să le desfunde văd. Normal ar trebui în pauzele dintre ploile astea, cineva să vină să desfunde canalizările“.

Care este explicația pentru ceea ce s-a întâmplat în cartierul Șchei, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Companiei Apa, Alina Bălătescu:

“Este vorba despre o cantitate de precipitații foarte mare, căzută într-un timp foarte scurt. Nu există o rețea în lume proiectată pentru asemenea cantitate, de aceea, de fiecare dată când va fi vorba de o ploaie torențială cum a  fost cea de astăzi, rețeaua de canalizare nu are cum să facă față. Mai există o altă explicație, acest cartier Șchei este situat în pantă. Toate aluviunuile, toate mizeriile care sunt aduse de apă blochează gurile de scurgere, adică gurile de canalizare”.

Aceasta a mai spus că în mod constant se fac curățări de către angajații Companiei, mai ales după o astfel de ploaie. Dar, în același timp, reprezentanții Companiei fac un apel la populație să nu mai arunce deșeuri ce sunt  antrenate de aceste ape, care ajung să blocheze, în cele din urmă gurile de scurgere.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursa video: facebook Ileana Gafton
Camelia Vlad, Adina Chirvasă