ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cum spălau și înălbeau gospodinele rufele la râu, în Veneția de Sus

Publicat: marți, 6 Octombrie 2020 , ora 18.44
Sursa foto Centrul Cultural Reduta
Sursa foto Centrul Cultural Reduta

În Veneția de Sus renaște un nou obicei al satului de altădată. Este vorba despre spălatul și înălbitul rufelor la râu, așa cum făceau și bunicile noastre, odinioară, care a fost deja prezentat echipei de la Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta Brașov.

“Câteva gospodine din satul Veneția de Sus s-au adunat pentru a ne face o demonstrație despre cum se spălau și se înălbeau pe vremuri, rufele la râu. Inițiatoarea acestei acțiuni este Maria Boboia, cea care în luna iunie a fost gazda obiceiului clacă la cositul fânului și datorită căreia o serie de alte obiceiuri și practici tradiționale au fost readuse la viață în «satul cu comori», așa cum este cunoscut satul Veneția de Sus”, a spus Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta.

Spălatul și înlălbitul rufelor la râu presupunea un adevărat ritual. Acestea erau puse în ciubărul din lemn de cu seară. Apoi se punea cenușa, în funcție de cât de multe haine erau, se punea apa la încălzit și se turna peste rufe. Leșia se scurgea prin cepul ciubărului, operațiunea repetându-se de câteva ori. Abia dimineață rufele erau duse la râu și bătute cu maiul de lemn, apoi întinse să se usuce la soare. În spălatul la râu se folosea doar săpun făcut în casă, din untura animalelor.

“Fiind prezentă la această acțiune, echipa Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta Brașov a realizat un material foto-video despre cum spălau femeile din Veneția de Sus pe vremuri rufele la râu”, a adăugat Adrian Vălușescu.

Filmul va fi prezentat în premieră în 9 octombrie, pe canalul de youtube al Redutei. Va putea fi, însă, vizionat și pe pagina de facebook sau, cei interesați, pot citi povestea pe centrulculturalreduta.ro.

Adina Chirvasă