ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

23 de asistente nou angajate la spitalul modular ATI pentru pacienții cu Covid-19 au renunțat la slujbe după o săptămână

Publicat: marți, 13 Octombrie 2020 , ora 18.12
Sursa foto Consiliul Județean Brașov
Sursa foto Consiliul Județean Brașov

Lucrările de modernizare a Corpului B din cadrul Staționarului Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov și cele de extindere a Unității de Primiri Urgențe sunt în grafic, spune prședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.


“Astăzi am vizitat șantierul UPU, șantier care este în implementare de către Ministerul Sănătății. Până la finele acestui an urmează să se finalizeze toate lucrările pentru UPU, urmând ca, în paralele, în urma procedurilor de achiziție care sunt în implementare - în valoare de 6.8 milioane de lei, un proiect din fonduri europene – să dotăm întreaga Unitate de Primiri Urgențe”, a spus Adrian Veștea.


Probleme au apărut, însă, la funcționarea unității modulare ATI pentru pacienții cu Covid-19, echipat complet dar fără personal medical suficient. Au fost organizate concursuri, s-au făcut angajări în cadrul personalului sanitar, dar multe cadre medicale nou venite au renunțat după nici o săptămână, în condițiile în care numărul pacienților cu coronaviroză este în creștere.

“La secția ATI modulară, în prezent, sunt pacienți aduși. Problema cu care se confruntă unitatea medicală este legată de numărul de cadre medicale. Au fost angajate 35 de asistente. Din păcate, după o săptămână, 23 au renunțat la postul pe care l-au câștigat prin concurs. A urmat, din nou, altă procedură de concurs. Să sperăm că, în final, vom avea personalul medical necesar pentru a putea să facem față situației critice prin care trecem la ora actuală”, a adăugat președintele Consiliului Județean Brașov.Unitatea modulară de ATI COVID are 28 de paturi, din care 14 de terapie intensivă și 14 de terapie intermediară. Managerul spitalului, dr. Călin Cobelschi a menținat la rândul său că se caută în continuare personal calificat.


Angajările se fac rapid, însă formarea unui om durează, iar impactul noilor angajați cu locul de muncă a fost atât de puternic până acum, încât majoritatea acestora au renunțat. Astfel, din 35 de asistente de ATI angajate în 3 septembrie, am rămas cu 12. Astăzi au fost scoase la concurs 24 de posturi.


De altfel, în privința necesarului de medici, asistente și infirmiere de terapie intensivă, dr. Cobelschi a atras atenția că Spitalul Județean Brașov trebuie să asigure în egală măsură personalul pentru terapia intensivă COVID – cu 28 de paturi, cea non-COVID – cu 20 de paturi, precum și 10 paturi la Staționarul Mârzescu.


Sursa citată a precizat că ar trebui minimum 35 de medici anesteziști pentru a asigura cele trei ture atât în secțiile de terapie intensivă, cât și în sălile de operații. În schimb, la ora actuală sunt doar 14 medici. La personalul mediu, situația este similară. Ar trebui să existe peste 100 de asistente, însă sunt doar 58. La infirmiere, ar trebui cam 50 de angajate pe tură și sunt doar 17, iar la brandardieri, conform normării, ar fi nevoie de 10, iar în momentul de față sunt doar 4.

Camelia Vlad