ACUM:
21.00
80's till 90's
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Brașovul și brașovenii la Marea Unire din 1918

Publicat: marți, 1 Decembrie 2020 , ora 16.31
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

În urmă cu mai bine de un secol, brașovenii au sărbătorit cu mare fast Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Și asta cu atât mai mult cu cât se aflau la capătul unui Război Mondial înecat în sânge și suferință.

"Știm bine că în acea perioadă istorică sărbătoarea începea tot timpul în biserică. Astfel și în Brașov, dimineața, în toate bisericile ortodoxe s-au tras clopotele, s-a bătut toaca, iar în Biserica Sfântul Nicolae din Schei, cea mai importantă biserică românească a orașului, s-a ținut o mare slujbă înbcheiată cu urarea <<Trăiască România Mare>> și cu cântecul lui Andrei Mureșianu << Deșteaptă-te, române!", a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Zeci de brașoveni, însuflețiți de idealul național, au participat la Alba Iulia, la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Documentele vremii vorbesc despre o participare brașoveană impresionantă, în fruntea căreia se aflau intelectuali de marcă ai acelei perioade, printre care Andrei Bârseanu, Tiberiu Brediceanu, Vasile Saftu sau Zaharia Bârsan.

A doua zi, după Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Marele Sfat Național Român a ales delegația care să prezinte Rezoluția de Unire regelui Ferdinand I, la București. Pe tot drumul, trenul delegației Unirii a fost întâmpinat cu aclamații. În 12 decembrie 1918, în Gara Brașov, autoritățile locale au primit delegația cu garda națională și drapele.

"Brașovenii au venit într-un număr impresionant, la Gară, pentru a-i saluta pe cei ce duceau actul ce înmormânta o frontieră, cum spuneai ei atunci, și făcea din Brașov, care până atunci fusese un oraș la margine de imperiu, unul din principalele orașe din inima României Mari", a adăugat Nicolae Pepene.

Monica Neacșu