ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dublă semnificație pentru ziua de 15 ianuarie

Publicat: vineri, 15 Ianuarie 2021 , ora 15.39
Sursa foto: Biblioteca Județeană
Sursa foto: Biblioteca Județeană

Dublă semnificație pentru ziua de 15 ianuarie.

De 10 ani sărbătorim, la această dată, "Ziua Culturii Naționale". Deloc întâmplător, alegerea datei are legtură cu nașterea lui Mihai Eminescu, în care românii văd un poet reprezentativ pentru spiritualitatea și forța lor de creație.

S-a întâmplat în 15 ianuarie 1850. S-a născut poetul național Mihai Eminescu, membru post-mortem al Academiei Romne. Mihai (Eminovici) Eminescu s-a născut la Botoșani și a murit la 15 iunie 1889, la București.

De profesie jurnalist, poet, prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române la 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu este considerat de criticii literari poetul național al României, fiind supranumit luceafărul poeziei românești, dar și cel mai important reprezentant al romantismului din literatura românească.

Totodată, Eminescu s-a implicat în activitățile Societății literare Junimea și a fost redactor-șef al ziarului Timpul.

Erudit prin complexitatea cunoștinelor acumulate, Eminescu a studiat filosofia, dreptul, medicina, a fost interesat de economie, sociologie și alte discipline si a avut un real succes în cariera de jurnalist, articolele sale de critic literar, social și politic fiind publicate în Timpul și Curierul de Iași.

Întreaga sa activitate de ziarist a fost pus în slujba dreptului la existența națională a poporului român, susținând în articolele sale cauza românilor din Transilvania și din Bucovina.

Boala și moartea sa prematură la numai 39 de ani au întrerupt ascendența unui talent care abia atunci ajungea la maturitatea creației sale și care avea potențialul de a deveni cu adevărat un poet de talie mondială.

Asupra bolii și morții sale, circumstanțele nu au fost nici până astăzi pe deplin elucidate.


Radio Romania Brașov FM