ACUM:
20.00
Rockada
Urmează:
21.00
Teatrul Național Radiofonic
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fără Fasching - Sărbătoarea Clătitelor, la Prejmer, în acest an

Publicat: vineri, 19 Februarie 2021 , ora 14.36
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

Sărbătoarea Clătitelor, Fasching, organizată anual de administrația locală în duminica dinaintea intrării în Postul Paștelui, după calendarul catolic, nu va fi posibilă în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Însă, fiecare poate marca momentul făcând clătite acasă, recomandă autoritățile locale.

Dintre obiceiurile populație săsești, Fasching Prejmer - Sărbătoarea Clătitelor rămâne unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor care au avut inițiativa reînvierii obiceiului moștenit de la comunitatea sașilor, majoritară în localitate timp de sute de ani. Potrivit tradiției, în seara dinaintea Fasching-ului, tinerii se întâlneau pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi.

Dimineața, cete de feciori mascați colindau satul călare. Personajele centrale erau mirele și mireasa, preotul și babele. Din alai mai făceau parte acordeonisti, toboșari, și trompetiști mascați. În nelipsita căruță cu sobă, "gospodinele" mascate pregăteau clătitele pe care le ofereau ulterior localnicilor, în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani pe care le foloseau la prepararea clătitelor servite la Balul Mascat din aceeiași seară.

Ziua se încheia cu parada măștilor și petrecerea Balului Mascat, care dura până în zori. Legenda spune că zgomotul și hărmălaia pe care tinerii o provoacă în acea zi, este menită să alunge spiritele rele ale iernii, frigul, și vremea geroasă, pentru a aduce în loc binecuvântata căldură a primăverii.

De la începutul lunii februarie, comuna Prejmer este obligată să respecte măsurile impuse de scenariul roșu, din cauza incidenței la infectare cu covid 19 de peste 3 la mia de locuitori în 14 zile.

Camelia Vlad