ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.05
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Modificări ale legii prin care părinții beneficiază de zile libere plătite

Publicat: miercuri, 24 Martie 2021 , ora 18.06
Sursa foto romaniaregional.ro
Sursa foto romaniaregional.ro

Camera de Comerț și Industrie Brașov anunță că legea prin care părinții beneficiază de zile libere plătite a fost modificată.

Astfel, „se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”.

Beneficiari ai prevederilor acestei legi sunt părinții care au copii de până la 12 ani sau copii cu dizabilități până la 26 de ani, care urmează o formă de învățământ, dacă locul de muncă al părintelui nu permite munca de la domiciliu sau telemunca.

Părintele salariat trebuie să solicite, prin cerere scrisă, acordarea zilelor libere potrivit legii. Cererea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să rezulte că acesta nu a depus o astfel de cerere și de copii ale certificatelor de naștere ale copiilor.

Pentru decontarea acestor sume, angajatorul părintelui trebuie să depună o cerere la AJOFM. Documentele se pot transmite prin e-mail iar angajatorul va plăti 75% din salariu parintelui, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu. AJOFM va deconta aceste sume în cel mult 60 de zile.

Potrivit unei legi din noiembrie 2020, „contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie conform lit. i1) dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil”.

Ministerul Finanțelor a publicat pe site un comunicat potrivit căruia se solicită suspendarea prevederilor acestei legi, deoarece regulile fiscale nu sunt suficiente pentru aplicarea actului normativ.

Sorin Țârcă