ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Sinagoga Făgăraș, redeschisă pentru un eveniment cultural. Intenția autorității este să o transforme într-un centru cultural

Publicat: vineri, 7 Mai 2021 , ora 10.50

După mulți ani în care a stat închisă, Sinagoga Făgăraș a fost redeschisă pentru comunitate, în cadrul unui eveniment cultural în aer liber, finanțat prin fonduri de la Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania.

Cei ce au participat la eveniment au aflat istoria clădirii și au propus mai multe variante prin care monumentul istoric să fie readus la viață, după ce va fi reabilitat.

„Evenimentul Secretele Orașului a cuprins un tur ghidat al clădirii și un workshop despre istoria evreilor, dar am vrut să vedem cum se pot implica cetățenii, în special tinerii, în proiectele legate de Sinagoga Făgăraș”, a spus managerul cultural al comunității germane din Făgăraș, Paul Morbach.

La eveniment a fost prezent și directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Daniel Stejeran:

„Sinagoga din Făgăraș este o bijuterie a orașului, care trebuie păstrată și redată circuitului turistic și cultural. Sunt foarte multe idei bune pentru readucerea sinagogii la viață. Pentru că suntem în secolul XXI, cred că un hub pentru tineri ar fi un demers bun, pentru că spațiul este desacralizat”, a spus Daniel Stejeran.

Intenția autorității și a celor de la Fundația Comunitară este să o transforme într-un centru cultural internațional.

În prezent, autoritatea, care a preluat-o înadministrare pentru 40 de ani, caută surse de finanțare externă pentru restaurarea întregii clădiri. Primul pas pentru salvarea monumentului, vechi de peste 150 de ani, a fost făcut în luna decembrie 2020, când au fost făcute reparații la acoperiș, în regim de urgență. Lucrările au fost finanțate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, cu ajutorul unui sponsor, care a donat 15.000 de lei. În vara acestui an, vor avea loc lucrări ample de reabilitare a acoperișului.

Adina Chirvasă