ACUM:
7.15
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Conectarea Aeroportului Brașov la rețelele de utilități publice a fost finalizată

Publicat: luni, 10 Mai 2021 , ora 19.29
Sursa foto Facebook / Consiliul Județean Brașov
Sursa foto Facebook / Consiliul Județean Brașov

Recepția la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului a avut loc vineri, pe amplasamentul de la Ghimbav, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.


Astfel, Aeroportul are asigurată alimentarea cu curent electric, fiind racordat la rețea cu ajutorul unui cablu amplasat subteran, pe o lungime de 185 metri, de la stația electrică ICA Ghimbav din vecinătatea IAR, până la punctul de conexiune, construit pe amplasamentul Aeroportului.


Lucrările propriu-zise au fost finanțate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud, iar Consiliul Județean Brașov a achitat taxa de racordare la rețea, în valoare de peste 475.000 de lei.


În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, distribuitorul de energie electrică va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbate și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.

 


Urmează să fie recepționate și lucrările de alimentare cu gaz, a precizat Adrian Veștea. Distrigaz Sud Rețele a proiectat și a realizat lucrările de extindere a conductei de gaze și realizare a branșamentului la Aeroportul Brașov, în urma cărora obiectivul a fost racordat la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

 


Și rețelele de apă și canalizare au fost finalizate. Pentru asigurarea alimentării cu apă și preluarea apelor uzate din zona Aeroportului Internațional Brașov, Compania Apa Brașov a realizat trei tipuri de lucrări. Unele au vizat extinderea rețelei pe o lungime de 2.400 de metri, din orașul Ghimbav, până la amplasament. De asemenea, a fost realizată rețeaua de canalizare, cu o lungime de 3.700 de metri, iar cea de-a treia componentă a lucrărilor a fost montarea conductei de refulare, pe o lungime de 3.300 de metri.

Toate rețelele sunt amplasate în principal de-a lungul drumului județean 103 C care leagă amplasamentul Aeroportului de Drumul Național 1. Lucrările au fost recepționate în septembrie 2020 și au o perioadă de garanție de trei ani. Valoarea acestora a fost de aproximativ 16 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul Companiei Apa Brașov.

"Extinderea rețelelor de utilități publice până la amplasamentul Aeroportului și racordarea acestuia la alimentarea cu energie electrică, gaze și apă, precum și la rețeaua de canalizare sunt investiții foarte importante și ne bucurăm că firmele furnizoare au reușit să le încheie cu succes. În perioada imediat următoare vom recepționa amenajarea benzii pistei Aeroportului și vom finaliza procedurile privind desemnarea unui constructor pentru cele nouă obiecte din componența infrastructurii aeroportuare. Astfel, vom intra în linie dreaptă în privința lucrărilor de construcție și în paralel ne vom concentra pe definitivarea infrastructurii de navigație aeriană, imediat ce vom obține răspunsul ROMATSA cu privire la varianta de turn de control agreată", a menționat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Camelia Vlad