ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.05
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Drumul principal din Viscri va fi refăcut din bani europeni

Publicat: miercuri, 2 Iunie 2021 , ora 17.50
foto: CJ Brașov
foto: CJ Brașov

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a segmentului de drum situat în intravilanul satului Viscri, în lungime de 761 de metri.

Astfel, va fi refăcut drumul principal din satul Viscri cu respectarea cerințelor stabilite prin avizul Direcției pentru Cultură Brașov. Având în vedere că Viscri are statutul de sit rural UNESCO, această lucrare va respecta cerințe stricte din punctul de vedere al soluției tehnice și al materialelor folosite, pentru ca satul să își păstreze autenticitatea. Valoarea totală a contractului este de aproape 3 milioane de lei.

Structura rutieră nou-proiectată va avea pentru partea carosabilă o alcătuire constructivă formată din pavele abnorme din bazalt cu o înălțime de 11-13 cm, montate într-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm. Pietruirea existentă va fi consolidată cu lianți hidraulici speciali. Carosabilul din pavele va fi încadrat cu borduri din piatră fasonată, iar acostamentele vor fi realizate din piatră spartă, în spatele bordurilor.

Șanțurile vor fi pavate cu piatră naturală, urmând să fie utilizate pavele abnorme din bazalt rostuite cu mortar și se va realiza canalizarea pluvială pentru asigurarea continuității șanțului de scurgere spre albia pârâului Valea Satului.

În cadrul proiectului, podețele tubulare care asigură accesul în curți se vor realiza prin acoperirea cu pământ a tuburilor și a timpanelor, în vederea încadrării în peisagistica locului și respectării avizului Comisiei de Cultură.

De asemenea, proiectul cuprinde refacerea unui podeț dalat, amenajarea unor alei de acces și racordări la drumuri realizate din piatră spartă și balast, precum și semnalizarea rutieră, urmând a fi introdusă restricția de viteză de 25 km/h în intravilanul satului Viscri.

Lucrările ar trebui finalizate în 6 luni de la data la care autoritatea contractantă va emite ordinul de începere. Investiția face parte din proiectul de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 104 L Bunești - Viscri - Dacia (15,06 km), proiect finanțat din fonduri europene, cu o valoare totală de peste 24 de milioane de lei, accesate de administrația județeană.

Acest proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional se va încheia în cursul anului 2021, având în vedere că exceptând modernizarea arterei rutiere din interiorul satului Viscri, mai este în lucru doar refacerea unei porțiuni din drumul județean 104 L afectate de o alunecare de teren.

Este vorba despre un segment în lungime de 299 de metri, la care până în momentul de față s-au executat forarea piloților de consolidare a terenului și radierul din beton care fixează piloții.

Antreprenorul urmează să mai realizeze sistemul rutier, lucrările de scurgere a apelor, precum și semnalizarea rutieră orizontală și verticală.

Lucrările se desfășoară conform graficului de execuție, perioada fizică scursă de la emiterea ordinului de începere fiind de 4,5 luni și nu există întârzieri în realizarea acestui obiectiv, astfel că în această vară lucrarea va fi terminată.

Valoarea contractului de refacere a alunecării de teren este de peste 7 milioane de lei, fonduri asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean Brașov.

"Proiectul privind reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 104 L este unul extrem de important nu doar pentru satul Viscri, aflat în patrimoniul UNESCO, ci și pentru comunitățile locale din zona de nord a județului. De comun acord cu specialiștii Direcției pentru Cultură am reușit să convenim cele mai bune soluții tehnice, astfel încât drumul situat în intravilanul satului Viscri să își păstreze autenticitatea, iar turiștii și localnicii să poată circula în condiții normale pe întregul traseu. Am ajuns, astfel, în fază finală de execuție cu cel de-al doilea proiect de modernizare a instractructurii rutiere a județului Brașov, din cele patru, pe care le-am accesat în mandatul precedent. Vă asigur că nu ne vom opri aici, deoarece sunt convins că vom reuși să atragem fonduri europene pentru drumuri și în exercițiul financiar 2021-2027", a spus Veștea.

Camelia Vlad