ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.05
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Singura ambarcațiune 100% electrică din Europa cu panouri solare, prezentată, azi, la Brașov, la Acumularea Tărlung

Publicat: sâmbătă, 5 Iunie 2021 , ora 15.16
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR
Prima ambarcațiune 100% electrică din Europa, cu care pot fi curățate apele ecologic, a fost prezentată, azi, la Acumularea de la Tărlung, chiar de Ziua Mediului. Ambarcațiunea EBISU face parte din programul Acționăm pentru Ape, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Apele Române și un hypermarket. A fost proiectată de o echipă din România.

EBISU poate colecta deșeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lățime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.

Este nevoie de o astfel de ambarcațiune, săptămânal fiind scoase sute de kilograme de tot ce pot arunca oamenii. În ciuda amenzilor aplicate. În ultimele 3 luni, au fost peste 2000 de controale, cu amenzi de peste 300.000 de lei pe tema salubrizării malurilor și apelor.

La evenimentul de azi a fost prezent și Ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a făcut, din nou, un apel la responsabilitatea fiecăruia pentru un mediu mai curat.

Investiția în această ambarcațiune a însemnat aproximativ 95 mii euro, iar ceai care au creat-o încă nu au patentat-o. Lacul de acumulare Tărlung este cel care alimentează zona Brașovului cu apă potabilă și are rol de protecție împotriva inundațiilor.
Adina Chirvasă