ACUM:
20.00
Pop Star (continuare)
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Asociațiile pentru protecția animalelor au obiecții la actul normativ care prevede împușcarea urșilor

Publicat: sâmbătă, 10 Iulie 2021 , ora 14.17
foto: Prefectura Brașov
foto: Prefectura Brașov

Ordonanța de Urgență pregătită de Ministerul Mediului cu privire la intervenția imediată, dar gradual, în cazul atacurilor urșilor în intravilanul localităților, este salutată parțial de organizațiile nonguvernamentale.

Președinta Asociației Milioane de Prieteni și fondatoarea Sanctuarului de Urși Libearty de la Zărnești, Cristina Lapis, a explicat: "Este binevenită o intervenție rapidă, în cazul unui accident, de exemplu, așa cum a fost cel în care un urs a stat 12 ore pe marginea drumului, fără ca cineva să aibă curajul să intervină, de teama unui dosar penal, sau în cazul unui urs aflat în grădina cuiva, când trebuie intervenit ca ursul să fie îndepărtat înainte să se producă pagube sau vreo tragedie".

Actul normativ prevede îndepărtarea urșilor din comunitate prin mai multe metode, printre care tranchilizarea și relocarea, dar și eutanasierea sau împușcarea, în cazul în care pun în pericol viața cetățenilor. Cu privire la metodele extreme de eliminare sunt obiecții din partea organizațiilor pentru protecția animalelor.

"Însă, este discutabilă intervenția pentru omorârea urșilor. Acum 5 ani, în centrul orașului Sibiu, a fost împușcat un ursuleț într-un ghiveci de flori, deși ar fi fost indicat să fie tranchilizat și relocat. Dar pentru că nici vânătorii, nici jandarmii prezenți la fața locului nu aveau o armă cu tranchilizant, s-a hotărât împușcarea ursulețului. Deci, nu se poate lăsa în voia acestor persoane împușcarea, moartea sau viața unui animal care este protejat prin directive europene", a adăugat Cristina Lapis.

Potrivit ordonanței de urgență, echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Totodată, președinta Asociației Milioane de Prieteni consideră oportună numărarea urșilor, decisă de autorități, dar după metode recunoscute pe plan internațional. De asemenea, înainte de a fi adoptată o lege cu măsuri radicale de eliminare a urșilor, să fie puse în practică măsuri pentru ținerea animalelor la distanță față de zonele locuite de oameni, precum montarea de garduri electrice și plantații de pomi fructiferi, a mai spus Cristina Lapis.

citiți și

Ordonanța privind împușcarea sau eutanasierea urșilor care pun în pericol viața și siguranța oamenilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

Camelia Vlad