ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Câinii fără stăpân sunt problema tuturor, nu doar a unei asociații pentru protecția animalelor

Publicat: joi, 29 Iulie 2021 , ora 11.51
Sursa foto: Instituția Prefectului Județului Brașov
Sursa foto: Instituția Prefectului Județului Brașov

Președinta Asociației Milioane de Prieteni, Cristina Lapis, solicită autorităților acordarea de autorizații mai multor organizații pentru protecția animalelor, astfel încât să poată găzdui temporar animalele domestice abandonate pe domeniul public sau pe cele sălbatice rănite accidental.

Problema a fost ridicată în cadrul unei ședințe la Prefectura Brașov organizată de prefectul Cătălin Văsii, la care au particpat și comisarul-șef al Comisariatului Județean Brașov al Gărzii de Mediu, Mircea Paraschiv, și șeful Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, comisar de poliție Adrian Tihoc.


"Am vrut ca, împreună cu autoritatea publică, să stabilim care sunt atribuțiile Poliției Animalelor, ale Gărzii de Mediu, cum putem lucra împreună. Noi, asociația, putem ajuta animalele dar nu avem putere juridică, deci fără ajutorul Poliției Animalelor și competențele Gărzii de Mediu, mai ales în cazul animalelor sălbatice, nu ne putem descurca", a explicat Cristina Lapis.

Cristina Lapis a precizat că organizația pe care o coordonează adăpostește deja peste 1.000 de câini fără stăpân, pe lângă cei peste 100 de urși îngrijiți la Sanctuarul din Zărnești.

"Am propus să continuăm discuțiile în legătură cu locul unde vor fi duse aceste animale, pentru că, odată confiscate, animalele trebuie duse undeva. Nu vorbim numai de câini și de pisici, ci și de animale de fermă - adică un cal, o vacă, un măgar maltratat - care se confiscă. Acestea trebuie duse și ținute cel puțin un număr de zile într-o fermă, într-un loc adecvat", a spus Cristina Lapis.

De asemenea, președintele Asociației "Milioane de Prieteni" a menționat dificultățile întâmpinate în campania de sterilizare a câinilor de rasă comună și metiși, cu stăpân, deși legislația prevede obligativitatea sterilizării și înregistrării acestor animale.

Șeful Biroului pentru Protecția Animalelor a prezentat atribuțiile acestei structuri recent operaționalizate, precum și primele rezultate ale activității sale, pledând, de asemenea, pentru cooperare între toate entitățile locale implicate în acest domeniu.

La rândul său, comisarul-șef al Comisariatului Județean Brașov al Gărzii de Mediu a evidențiat deschiderea pe care o manifestă atât Asociația "Milioane de Prieteni", cât și Instituția Prefectului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul de Poliție Județean. Comisarul-șef Mircea Paraschiv a menționat, însă, că ar fi nevoie de o armonizare a legislației în domeniu, în sensul clarificării unor situații în care competențele sunt prea disipate între instituții și apar blocaje sau întârzieri în intervenții.

La finalul ședinței, prefectul Cătălin Văsii a concluzionat: "A fost o întâlnire foarte utilă, care a arătat, o dată în plus, că în județul Brașov instituțiile statului și reprezentanții zonei nonguvernamentale au un dialog constructiv, colaborează, caută împreună soluții și demonstrează că sunt părți ale aceleiași comunități. Cred că și în această privință județul nostru este un exemplu de bune practici. În privința gestionării situațiilor de urgență provocate de animalele periculoase, ne-a ajutat mult faptul că avem o procedură clară în acest sens, aprobată încă de la începutul anului 2020 de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Cred că nu este întâmplător faptul că o bună parte din această procedură se regăsește în conținutul recentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative".

Camelia Vlad