ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noile reguli de acordare a concediilor medicale

Publicat: luni, 2 August 2021 , ora 19.44
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat reglementările referitoare la modul de acordare a concediilor medicale, începând cu 1 august.


Astfel, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.


"Medicul de familie va acorda, în prima etapă, maxim 4 zile de concediu medical cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda, în prima etapă, maxim 15 zile cu încadrarea în limita maximă de 30/31 de zile pe lună, respectiv 90 de zile pe an", a explicat directorul CJAS Brașov, Ancuța Daisa.

 


În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluției bolii, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii, medicii curanți nu vor mai acorda concediu medical în continuare.

"Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatului de concediu medical pentru unele boli speciale, respectiv boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză, pentru urgențele chirugicale, pentru bolile infecto - contagioase din grupa A, și pentru bolile infecto - contagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital", a mai spus Ancuța Daisa.

 


De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

Tot începând cu data de 1 august, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost până mai zilele trecute.

Camelia Vlad