ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Risc de incendiu în Parcul Național Piatra Craiului din cauza unor turiști neglijenți

Publicat: luni, 16 August 2021 , ora 17.04
foto: FB Parcul Național Piatra Craiului
foto: FB Parcul Național Piatra Craiului

Salvatorii montani au fost alertați, duminică (15 august 2021), de către un turist aflat pe traseul Padina Șindileriei din Parcul Național Piatra Craiului, care a sesizat că rădăcinile unor copaci ardeau mocnit.

Detalii aflăm de la directorul Parcului, Mircea Vergheleț: "Un turist a sunat la 112, după ce a observat că în zona superioară a zonei Padina Hotarului fumegă o rădăcină de jneapăn. Probabil cineva a făcut acolo un foc, cu o noapte înainte. În aceste zone, focul intră deseori sub pietre sau rădăcini și poate mocni, existând riscul ca focul să reizbucnească dacă este lăsat nesupravegheat".

Norocul a făcut să fie o zi fără vânt, altfel probabil s-ar fi iscat un incendiu în versantul vestic care s-ar fi stins doar la prima ploaie, după cum a menționat administratorul Parcului Piatra Craiului. O echipă formată din rangeri, jandarmi montani și salvamontiști s-a deplasat urgent la locatie, cu unelte și cu apă, pentru a lichida focarul. Intervenția nu a fost ușoară.

"Au intervenit 10 persoane, care au avut la ele grepe, sape, fierăstrău cu care să taie rădăcinile să desfacă locul în care mocnea jocul. Bineînțeles, a fost cărată apă, ceea ce nu a fost ușor, traseul fiind dificil și căldura mare", a adăugat Vergheleț.

Mircea Vergheleț atrage încă o dată atenția că în Parcul Național Piatra Craiului, ca de altfel în păduri în general, este interzis focul deschis, cu lemne, cu excepția zonelor amenajate special pentru picnic și campare. Turiștii sunt sfătuiți să folosească dispozitive de tip primus, care nu prezintă pericol de incendiu și sunt ușor de transportat.

Camelia Vlad