ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

BRAȘOV. Prin puterea exemplui, ministrul Mediului încurajează românii să se orienteze către mașinile electrice

Publicat: joi, 9 Septembrie 2021 , ora 19.20
foto: Primăria Brașov
foto: Primăria Brașov

Există în România un interes crescut pentru mașinile electrice, însă criza de componente la nivel mondial îngreunează dezvoltarea parcului auto pe propulsie electrică, a declarat la Brașov ministrul Mediului, Tanczos Barna. Oficialul recomandă, totuși, acest mijloc de transport, el însuși venind din Capitală, azi, cu o mașină electrică, pe care a încărcat-o apoi, gratuit, la stația de la Primăria Brașov.

"Este pentru prima dată când pornesc la un drum mai lung cu mașina electrică. În următoarele două zile voi parcurge peste 600 km, pentru că mă opresc la Brașov, plec la Miercurea Ciuc, apoi la Bacău și înapoi. Este o experiență extrem de plăcută, am făcut cam același timp de la București până la Brașov (ca și cu o mașină cu combustibil - n.r.). Într-adevăr, am întârziat (la conferință - n.r.), dar din cauza traficului, în nici un caz a mașinii, La Brașoveam mai aveam baterie pentru încă vreo 100 km", a povestit Tanczos Barna.

În contextul participării la Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu, eveniment organizat în Brașov sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, ministrul Mediului a puncat pe faptul că există programe care să îi încurajeze pe români să se orienteze către mașinile electrice și hibrid.

"Noi am triplat, practic, bugetul pe programul Rabla plus, pentru mașinile electrice și hibrid plug-in față de anul 2020. Este un interes crescut pentru ele și singurul lucru care ne ține pe loc sau mai bine zis ne îngreunează dezvoltarea și creșterea parcului auto pe propulsie electrică este lipsa de componente. Piața auto se confruntă cu o problemă destul de mare la nivel mondiual, dar sper să se rezolve și acele probleme, iar numărul de mașini electrice cu siguranță va crește vertiginous și în România", a declarat Barna.

Noua ediție a Programului "Rabla Plus" are, în acest an, un buget de 400 de milioane de lei. Se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru "full electric" și circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Camelia Vlad