ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.05
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Nu scurtați drumul pe munte prin locuri nemarcate, nu „tăiați” serpentinele!

Publicat: miercuri, 15 Septembrie 2021 , ora 17.50
foto: Salvamont Poiana Brașov
foto: Salvamont Poiana Brașov

Nu scurtați drumul pe munte prin locuri nemarcate și mai ales nu "tăiați" serpentinele, este apelul salvatorilor montani. Există riscul să îi accidentați și pe ceilalți turiști aflați pe traseele montane.

Reprezentantul Serviciului Salvamont Brașov, Cătălin Petrescu, a explicat: "În momentul în care scurtăturile ajung spre potecă, în zonele respective se rupe constant acea potecă. Acest lucru duce la îngustarea potecii și va deveni un pericol pentru turiștii care merg pe ea. Vorbind de o zonă neamenajată, cum este cazul scurtăturilor, riscul de alunecare, lovire, accidentare, este foarte mare pentru ei. Mai mult, riscul de a fi dislocate pietre, care să ajungă la turiștii din aval este de asemenea foarte mare și aceste pietre îi pot lovi foarte tare".

În plus, scurtând traseul, crește riscul întâlnirii animalelor sălbatice. Ieri, 3 copii și un adult au avut nevoie de ajutor pentru a coborî în siguranță de pe munte. Grupul a rămas blocat pe masivul Tâmpa după ce a încercat să scurteze traseul, tăind serpentinele. Mai mult, micii turiști nu erau nici echipați adecvat pentru o drumeție. Aveau încălțăminte și haine "de oraș".

"Chiar dacă vorbim despre drumeții aparent lipsite de pericole, nu este așa. Pentru că în momentul în care turiștii coboară de pe peronul telecabinei, văd acele drumuri forestiere ce par foarte primitoare și încep să coboare, chiar dacă nu au nici cel mai elementar echipament. Aici mă refer în primul rând la încălțări, pentru că ele sunt cele care protejeajă picioarele și care dau siguranță și aderență în condiții specifice. Astfel, riscă să se accidenteze", a adăugat Petrescu.

De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să verifice orarul de functionare a instalatiilor de transport pe cablu, pentru a nu pierde ultima cursă și să îi prindă noaptea pe traseu. Într-o astfel de situație s-au aflat duminică seara două femei, de 70 de ani, în Piatra Mare. Cele două turiste au plecat de la cabană în jurul orelor 17.30 și, la un moment dat, s-au rătăcit.

Camelia Vlad