ACUM:
9.05
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Eveniment dedicat literaturii și artei science-fiction & fantasy românești, la Brașov

Publicat: joi, 30 Septembrie 2021 , ora 11.28

La 40 de ani de la înființare, Clubul Antares organizează a V-a ediție a Festivalului național AntareSFest, în perioada 1-3 octombrie, la Brașov.


Evenimentul, dedicat literaturii și artei science-fiction & fantasy românești, se va desfășura la Centrul de Excelență a Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov - Secția pentru Copii și Tineret, partener oficial, cu sprijinul Consiliul Județean Brașov.


Departe de a fi un eveniment exclusivist, dedicat celor care citesc literatură SF, AntareSFest își propune – prin manifestările cuprinse în program – să contribuie la popularizarea științei, la cunoașterea noilor tehnologii, care ne fac viața mai ușoară, la urmărirea progresului în domeniul cuceririi spațiului cosmic. Dorim să-i atragem pe tineri, să îi determinăm să își păstreze nealterate creativitatea și setea de cunoaștere, dar în același timp am fi încântați să îi ajutăm pe cei din generațiile mature să-și redescopere pofta de a-l citi pe Asimov sau, de ce nu, să citească scrierile autorilor români contemporani. Pe de altă parte, în luna octombrie se împlinesc 40 de ani de la prima întâlnire organizată de membrii Clubului Antares. Ne amintim cu mare plăcere de faptul că primul invitat a fost atunci singurul cosmonaut român, brașoveanul Dumitru Prunariu, în acea vreme recent reîntors din spațiul cosmic. A fost o onoare să-l avem alături, dar și o mărturie clară că atunci când îți propui să faci un lucru în care crezi cu adevărat, cerul este limita. Sau, în cazul domniei sale, nici măcar cerul nu a reprezentat o limită”, a declarat președintele Clubului Antares, Nic Dobre.


După 4 decenii de la prima participare la evenimentele Clubului Antares, Dumitru Prunariu are, la rândul său, o urare pentru sărbătoriți:


Coincidență, acum 40 de ani am zburat eu în Cosmos și tot de 40 de ani există la Brașov Clubul de science-fiction și fantasy Antares. Am citit și eu literatură SF când eram copil. De multe ori, când părinții mă trimiteau la culcare, îmi luam o lanternă și, sub plapumă, continuam câte o poveste interesantă din acest domeniu fascinant, care te transpune în alte perioade de timp, în altă galaxie, în alte lumi, și-ți dezvoltă foarte mult imaginația. Mă bucur mult că există acest club la Brașov. Le urez membrilor Antares «La mulți ani!» și le doresc să atragă în continuare mulți tineri, să le stimuleze imaginația și interesul, inclusiv pentru a scrie literatură SF”, a spus Dumitru Prunariu.


La AntareSFest, ediția a V-a, participă scriitori, editori, redactori, publiciști, oameni de cultură, artiști plastici și oameni de știință din țară.


Printre invitații acestei ediții aniversare se numără Dănuț Ungureanu - membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, regizorul Bogdan Mihăilescu, cu a sa Cineanimație SF, și scriitorul Alexandru Mironov.


Astfel, începând de vineri, 1 octombrie, ora 17.00 până duminică, 3 octombrie, ora 13.00, vor avea loc numeroase activități, pentru toate vârstele și preferințele, printre care: prezentări de lucrări tematice precum medicina viitorului, lansări de carte, inclusiv a Colecției de povestiri SF pentru Nevăzători, călătorii în timp și spațiu prin intermediul documentarelor și expoziții.


Participanții vor respecta măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 și vor prezenta Certificatul Verde Electronic Covid sau rezultatul unui test PCR, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului.



Camelia Vlad