ACUM:
16.03
Sens unic (continuare)
Urmează:
17.00
Radiojurnal
Apoi:
17.10
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie pentru cei branșați la sistemul centralizat

Publicat: marți, 19 Octombrie 2021 , ora 16.36
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

De la 1 ianuarie 2022, repartitoarele de căldură devin obligatorii pentru locuințele branșate la sistemele centralizate de termoficare din România.


Cei care nu vor avea repartitoare de căldură în prima zi a anului viitor riscă să fie sancționați, potrivit legii.


Legea 325 s-a modificat și prevede obligativitatea ca toți consumatorii branșați la sistemul centralizat de termoficare, în România nu doar în Brașov, sa aibă montate repartitoare de costuri”, a spus directorul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, Mircea Marin.

Serviciile de termoficare nu sunt abilitate să monteze asemenea repartitoare, iar la Brașov există o singură firmă acreditată pentru această operațiune.


SPLT nu este nici abilitat și nici nu ar avea cum să fie abilitat să monteze astfel de repartitoare pentru că, practic, ar apărea un conflict de interese dacă SPLT le-ar monta, SPLT le citește, SPLT le facturează, SPLT le facturează”, a adăugat Mircea Marin.

Astfel, există temerea că prețurile vor crește îngrijorător, odată cu apropierea termenului limită pentru montarea repartitoarelor. Mai mult, pe lângă costurile de instalare, vor exista și unele de exploatare. În fiecare lună, pentru citirea acestor contoare, consumatorii vor plăti o anumită sumă.


Deocamdată, legea nu are norme de aplicare, astfel că nu se știe cine și cum va controla dacă există repartitoare de căldură într-un apartament. La sfârșitul acestei săptămâni ar trebui, însă, să apară și aceste norme.

Sorin Țârcă