ACUM:
14.05
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri
Apoi:
15.05
Sens unic

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Un nou protest la RIAL. Angajații acuză că nu și-au primit drepturile. Ce spune directorul instituției

Publicat: vineri, 29 Octombrie 2021 , ora 18.16
Sursa foto: arhivă / rialbv.ro
Sursa foto: arhivă / rialbv.ro

Mai mulți angjați ai RIAL au ieșit astăzi, din nou, în fața instituției, nemulțumiți că nu sunt respectate angajmentele financiare.

Angajații au mai avut un protest în luna iunie, după ce li s-a spus că vor urma concedieri, reducere de program, tăieri de bonuri. Atunci, spun oameni, li s-a promis că le vor fi plătite salariile și alte sume până la finalul lui octombrie.

“Am făcut o reclamație scrisă la ITM, iar la reclamația aceea, noi am primit răspuns că până în data de - azi fiind ultima zi, până în 31 octombrie, mai exact, dar sâmbăta, duminica, nu se pun, RIAL ul și-a luat angajamentul că achită orice obligație față de noi, de angajați. Acest lucru bineînțeles că nu s-a întâmplat, iar în această perioadă, domnul director - firma fiind pe minus, el de când a venit în firmă, a început să ne taie o grămadă de drepturi, ne-a tăiat și cei 3,14% dați de Guvern - el, acum și-a mărit salariul, de la 13.000, cât avea fostul director, și-a făcut undeva, din unele surse 23.000, din alte surse 20.000 salariu “, a spus Petre Dragomir, angajat RIAL.

Mai mult, oamenii spun că a mai fost creat și un post de director adjunct și alte 2 de șefi. În plus, în perioada aceasta trebuie negociat și contractul colectiv de muncă. Acesta expiră în 2 decembrie. Între altele, angajații au strâns semnături și bani pentru a acționa instituția în judecată.

De cealaltă parte, actualul director al RIAL, Sorin Jula, spune că au existat discuții privind eșalonarea sumelor restante și, în plus, există în discuții un pachet de măsuri pentru a răsplăti performanța.

“Ulterior întâlnirii de astăzi cu o parte din muncitorii Serviciului Tehnic, precizez pe scurt o sinteză:

 1. Există o nemulțumire legat de plata unei prime ce este încă restantă, ptr anul în curs. Așa cum discutasem anterior, societatea va eșalona plata acestei prime, până la sfârșitul anului sau mai repede, funcție de niște elemente concrete și asumate. Prima de Paște aferentă anului în curs a fost achitată către salariați (chiar dacă în presă, s-a afirmat contrariul).

2. Atât eu cât și conducerea Serviciului Tehnic, am discutat cu cei prezenți un material trimis reprezentanților salariaților societății. Vorbim de un pachet de măsuri prin care le propun trecerea la un sistem de acordare prime și stimulente ce vor fi legate direct atât de rezultatele obținute (individual și ca echipă), precum și de situația financiară a societății. Actualul sistem este unul egalitarist ce nu face deosebire între cine este eficient / se implică mai mult și cine nu tocmai, cine are inițiativă și cine nu etc. Demersul nu a convenit și atitudinea a fost de ostilitate totală, cel puțin din partea unor muncitori prezenți. Subiectul oricum nu se tranșează în cadrul unor astfel de întâlniri anunțate de pe o zi pe alta, fără nici o considerație (practic a trebuit să nu pot fi prezent la ședința de Consiliu Local).

3. Obiectivul meu ca Director General și al Consiliului de Administrație este clar, a fost anunțat de mai multe ori și astăzi l-am retransmis cu aceeași hotărâre. Societatea RIAL nu își mai poate permite să lucreze în pierdere, își va asuma lucrările pe care le contractează doar în cunoștință de cauză, are nevoie de modalități și resurse prin care să-i poată recompensa în mod direct pe acei salariați care sunt mai eficienți și bine pregătiți decât alți colegi etc. Asta am spus și asta vom face la SC RIAL SRL", a spus Sorin Jula.

De asemenea, muncitorii s-au mai plâns că, deși este o societate în subordinea Consiliului Local, RIAL-ul nu mai ia lucrări de la Primărie, pe care le-ar putea primi fără licitație.

De cealaltă parte, directorul a afirmat că RIAL nu își mai poate permite să lucreze în pierdere, își va asuma lucrările pe care le contractează doar în cunoștință de cauză.

Adina Chirvasă