ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Clădiri cu suflet

Publicat: duminică, 21 Noiembrie 2021 , ora 10.06

Comisia de coordonare a programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din Brașov a propus municipalității clădirile alese pentru demararea lucrărilor în acest an

Patru noi imobile au fost propuse municipalității pentru cofinanțarea din bugetul local a lucrărilor de reabilitare a anvelopelor de către Comisia de coordonare a Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov.

Cele patru imobile se află la adresele: Michael Weiss 37 (finanțare 113.744,96 lei), Poarta Șchei nr. 18 (finanțare 61.262,99 lei), Bd. Eroilor nr. 21 - clădirea în care se află Muzeul de Artă Brașov (finanțare 447.654,76 lei) și Șirul Beethoven nr. 2 (finanțare 140.305,76 lei), fostul imobil de apartamente destinate profesorilor Colegiului Șaguna, acum proprietate privată.

Reamintim că în anul 2016 a fost adoptată Legea 166-privind creșterea calității architectural-ambientale a clădirilor, care reglementează reabilitarea anvelopelor (acoperiș și fațadă) clădirilor din zonele istorice.

În anul 2018 Primăria Municipiului Brașov a adoptat Regulamentul de aplicare a legii si a implementat programul pilot pe 3 imobile (str. Sf. Ioan nr. 10, Piața Enescu nr. 6 și str. Michael Weiss nr. 35)

În anul 2021 Consiliul Local al Municipiului Brașov a adoptat Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov și noul Regulament de aplicare a legii și a înființat Fundația Monumentelor Istorice Brașov, care să coordoneze aplicarea lor.

A fost înființată Comisia de Coordonare a Programului Multianual, care analizează solicitările de intervenție la anvelopele clădirilor și cofinanțarea acestora, care și-a început activitatea la 4 octombrie 2021.

Comisia a propus pentru cofinanțare 4 imobile aflate în diferite stadii de execuție a lucrărilor, având dosarele tehnice și financiare complete și fiind asigurată contribuția proprietarilor. Valoarea totală a cofinanțării propuse este de 762.969 lei și este cuprinsă în bugetul local pentru anul 2021.

Activitatea Fundației Monumentelor Istorice Brașov implică monitorizarea clădirilor în zonele de acțiune proritară stabilite în Programul Multianual de intervenție, asistarea proprietarilor pentru autorizarea lucrărilor și pregătirea dosarelor de finanțare, colaborarea cu Comisia de coordonare și colaborarea cu cetățenii și instituțiile abilitate, pentru reabilitarea Centrului istoric Brașov.

MIhai Cojocaru