ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.05
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Focar de pestă porcină africană în Făgăraș

Publicat: luni, 27 Decembrie 2021 , ora 21.37
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități
Sursa foto: arhivă / Radio România Actualități

Focar de pestă porcină africană în municipiul Făgăraș.

Potrivit reprezentanților Primăriei Făgăraș, ANVSA a confirmat existența focarului într-o gospodărie de pe str. Prunului.

Se vor aplica măsuri de protecție pe o rază de 3 km, valabile pentru localitățile Mândra, Șona, Râușor, Toderița, Ileni, Beclean, Luța, Hurez, Dridif, Calbor, Boholț, Șoarș și Felmer, astfel:

- Efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile.

- Punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci.

- Toți porcii din exploatație vor fi ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra în contact cu porcii din exploatație.

- Nici un porc nu va intra sau ieși din exlpoatație, cu excepția autorizării de către autoritățile competente, ținând seama de situația epidemiologică.

- Mijloace corespunzătoare de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție să se utilizeze la intrările și ieșirile din adăpostul porcilor precum și ale exploatațiilor.

- Respectarea condițiilor de biosecuritate.

- Toți porcii morți sau bolnavi care prezintă simptome de pestă porcină africană dintr-o exploatație vor fi supuși unui test de depistare a acesteia.

- Niciun material sau echipament care ar putea fi contaminat cu virusul pestei porcine nu va fi introdus într-o exploatație de porcine.

Măsuri în zona de supraveghere (10 km):

- Porcii domestici trebuie menținuți în adăposturile lor, fără a avea contact cu porcii sălbatici.

- Pe cât posibil, se vor utiliza mijloacele corespunzătoare de dezinfecție la intrările și ieșirile adăposturilor porcilor, precum și ale exploatațiilor.

- Se vor aplica măsuri de igienă corespunzătoare (schimbarea hainelor și încălțămintei cu care s-au efectuat vizite în fondurile de vânătoare), măsuri aplicate de către toate persoanele care se deplasează în mediul sălbatic, pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

- Este interzisă introducerea într-o exploatație de porcine a materialelor sau echipamentelor care ar putea fi contaminate de virusul pestei porcine africane.

- Porcii, produsele rezultate în urma sacrificării, materialul lor seminal, embrionii sau ovulele lor nu părăsesc zona infectată!

- Nici o altă specie de animal domestic nu va pătrunde sau ieși din exploatație fără înștiințarea autorității competente.

- Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie declarați de îndată autorității competente care procedează la investigațiile corespunzătoare.

- Respectarea condițiilor de biosecuritate.Radio România Brașov FM