ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Creștinii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc azi, pe Sfântul Vasile Cel Mare

Publicat: sâmbătă, 1 Ianuarie 2022 , ora 11.18

În prima zi a anului, creștinii ortodocși și greco-catolicii sărbătoresc tăierea împrejur a Domnului și pe Sfântul Vasile Cel Mare. Peste 600.000 de români își serbează astăzi onomastica.


Prima zi a anului este, din punct de vedere creștin, ziua în care pruncul născut în Betleem și-a primit numele. Conform tradiției iudaice, după opt zile de la nașterea sa, Isus a fost tăiat împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin. Numele pe care l-a primit fiul lui Dumnezeu făcut om, Isus, înseamnă Mântuitorul, iar Hristos înseamnă 'cel uns'.


Tot astăzi, este sărbătorit Sfântul Vasile Cel Mare, care a trăit în secolul al IV-lea și a fost episcop în Cezareea, cetate în Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul Vasile, în doar nouă ani cât a păstorit ca episcop, s-a dovedit un mare teolog, apărător al credinței ortodoxe și un bun organizator al vieții monahale și al activității sociale în biserică. Este primul episcop care a întemeiat spitale și azile pentru ocrotirea celor săraci și suferinzi.

Mihai Cojocaru