ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Consiliile județene au prezentat Guvernului propunerile lor pentru îmbunătățirea legilor în baza cărora își desfășoară activitatea

Publicat: luni, 31 Ianuarie 2022 , ora 17.34
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov
Sursa foto: Consiliul Județean Brașov

“Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian Veștea, a avut astăzi o întâlnire de lucru la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și cu mai mulți membri ai Guvernului, și a prezentat propunerile membrilor Uniunii pentru rezolvarea problemelor administrațiilor publice locale.

Printre acestea, promovarea Codului Finanțelor Publice Locale, finanțarea mecanismului de decontare a transportului elevilor și a activității de tineret, dar și revizuirea cadrului legislativ cu privire la finanțarea centrelor militare, în sensul asigurării finanțării integrale din bugetul Ministerului Apărării Naționale a acestor servicii publice deconcentrate.

“Am vorbit, de asemenea, despre finanțarea activității Direcției de asistență socială și protecția copilului - în sensul că 90% din fondurile destinate acestui sistem să fie asigurate de la bugetul de stat, precum și actualizarea standardelor de cost pentru finanțarea asistenței sociale și protecției copilului, prin modificarea H.G. 426/2020. Un alt subiect se referă la modificarea și completarea cadrului legislativ privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică pentru lucrări de interes național, județean sau local, astfel încât administrațiile județene să poată realiza investițiile necesare implementării sistemelor de management integrat al deșeurilor. De exemplu, avem nevoie ca anumite componente să fie situate la o anumită distanță de zonele de utilități (...) de intrarea în localități și atunci este foarte important să avem acest cadru legal în care să putem face aceste exproprieri”, a precizat Adrian Veștea.

O altă problemă abordată a fost gestionarea Programului „Cornul și Laptele”.

“Am vorbit despre descentralizarea la nivelul localităților a programului «Lapte, corn și fructe în școli» și actualizarea costului acestor produse. Este necesară revizuirea programului în sensul modificării prețurilor având în vedere inflația și creșterea prețurilor la utilități, precum și descentralizarea achiziției la nivelul fiecărei autorități publice locale. Am considerat că este mult mai important să fie stimulați producătorii locali (…) De asemenea, am solicitat modificarea CoduluI Silvic, în special în ceea ce privește compensarea pentru terenurile pe care le expropriem pentru proiecte cum ar fi drumurile județene; să avem posibilitatea să rezolvăm mai ușor transferul din fondul forestier a unor suprafețe de teren necesare pentru construcții de drumuri sau investiții în infrastructura turistică”, a adăugat Adrian Veștea.

Astfel, oficialilor din Guvern le-au fost prezentate 11 propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ ce ar putea duce la rezolvarea unor probleme de interes județean, precum și la realizarea investițiilor cu fonduri europene.

Camelia Vlad