ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cum ține Universitatea Transilvania sub control lipsa de personal la cantine: studenții ajută part-time, iar la schimb primesc bursă și o masă caldă

Publicat: joi, 12 Mai 2022 , ora 9.52
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Ei au nevoie de oameni la cantine, ceilalți au nevoie de un job care să le permită și frecventarea cursurilor la facultate. Lipsa forței de muncă a determinat conducerea Universității Transilvania să apeleze la propriii studenți pentru funcționarea cantinelor.

Studenții lucrează 4 ore pe zi în ce interval doresc ei și angajatorul e chiar înțelegător. Ba chiar insistă să țină cont de orarul tinerilor, astfel încă ei să ajungă și la cursuri.

“Realitatea este că nu avem personal suficient la cele două cantine restaurant (...) Sigur, o variantă ar fi aceasta pe care deocamdată am găsit-o ca fiind câștigătoare, adică să propunem studenților o muncă de ajutor în zona aceea, motivându-i cu o bursă campus, plătită din venituri proprii. Am avut succes. Au aplicat 37 de studenți, au fost selectați 12. E adevărat că nu toți rămân, pentru că în momentul în care îți dai seama cum se desfășoară munca, îți place sau nu îți place. 4 au renunțat deja. Avem încă 8, dar ăsta e un proces continuu și avem de la toate facultățile. Mă așteptam, de exemplu, să avem de la Alimentație și Turism, dar nu. Avem de la Politehnică, de la Matematică - Informatică, Sociologie și Comunicare”, a explicat prof. dr. ing. Daniel Munteanu, prorector cu studenții și legătura cu mediul economic și socio-cultural.

Munca, totuși, nu e grea deloc, ne spune una dintre studentele care lucrează part-time la cantina din Memo.

Valeria este studentă în anul 2 și avea nevoie de un job de 4 ore. L-a găsit în urmă cu o lună, fără nazuri și fără a strâmba din nas. Primește o masă caldă zilnic și nu e chiar de ici de colo. Mai primește un salariu sub formă de bursă, de 800 de lei, și-și poate vedea și de facultate.

“A postat un coleg de la Drept un anunț pe Facebook și am și sunat, că aveam nevoie de muncă și e și part-time. E mai bine pentru mine așa, că pot să mă mai duc și la facultate. De exemplu, eu lucrez lunea, marțea și miercurea de la 11.00 la 15.00, joi și vineri de la 8.00 până la ora 12.00. Aici, spălăm vase, ne uităm la doamnele care sunt aici de mai mult timp cum fac mâncare, furăm și noi niște retete - ca să zic așa - ștergem mese. Mai sunt două studente pe linie care oferă mâncarea studenților care vin. Câțiva stau la spălat vase. Mie mi se pare bine, adică eu m-am adaptat. Poate că sunt eu învățată cu munca, de asta mi se și pare foarte ușor”, a precizat Valeria.

Universitatea brașoveană de stat vrea să permanentizeze acest tip de colaborare cu studenții.


Adina Chirvasă