ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A început admiterea la liceu. Până în 11 iulie, candidații completează fișele cu opțiuni, în 14 iulie își află locul în liceu

Publicat: luni, 4 Iulie 2022 , ora 11.33
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

De astăzi a început oficial admiterea în clasa a IX-a.

Până în data de 11 iulie, absolvenții claselor a VIII-a, împreună cu părinții și asistați de diriginți, trebuie să completeze fișele cu opțiunile pentru liceu.

În această primă etapă, însă, completează fișe doar candidații care au participat la toate probele Evaluării Naționale, indiferent de rezultat. Este vorba despre aproape 4000 de candidați.

În completarea fișei, candidații pot ține cont de ultima medie de admitere de anul trecut, publicată,  pentru fiecare specializare în parte, în Broșura admiterii, de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov. Însă, aceasta este strict orientativă, mai ales pentru mediile de admitere mari, de peste 9, subliniază purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur:

“Din calculele statistice comparative pe care le-am făcut, rezultă că, în acest an, datorită faptului că pe plaja de medii între 9 și 10 avem cu circa 35 % mai mulți absolvenți, ultimele medii de intrare la specializările la care în anul anterior ultimele medii de admitere au fost peste 9, vor fi mai mari. Este foarte important ca numărul de opțiuni completate în fișe să fie suficient de mare, pentru a asigura ocuparea unui loc. Ca regulă simplă de verificare a acestui aspect, fiecărei opțiuni din planul de școlarizare îi corespunde un număr de locuri. Numărul de locuri însumate pentru toate opțiunile completate în fișă trebuie să depășească poziția candidatului în ierarhia la nivel județean, publicată pe pagina de web a Inspectoratului Școlar Județean Brașov”.

Pe de altă parte, pentru unii dintre absolvenții claselor a VIII-a, această ultimă etapă, după susținerea testelor Evaluării Naționale, este una cu emoții:

“Am avut emoții deoarece știam că dacă nu completăm suficiente opțiuni am fi putut rămâne pe dinafară. Pe de altă parte, știu că am o medie foarte bună și pot să intru la un liceu foarte bun. Perioada examenului a fost foarte stresantă, pentru mine, cel puțin, dar după ce am dat examenul m-am relaxat. Astăzi, când a trebuit să completez fișa cu opțiuni, am fost foarte atent, deoarece știam că dacă greșesc un cod, este posibil să nu intru la liceul unde vreau să intru”, ne-a spus un absolvent.

“Am trecut mai multe opțiuni ca să nu risc să rămân nerepartizată. M-au sfătuit părinții mei, prietenii mei, rudele. Perioada asta a fost foarte stresantă, foarte lungă. Sunt bucuroasă că s-au terminat. A fost foarte dificil să trecem prin perioada asta. (...) Știu că oriunde aș merge, o să fie un liceu bun. Am medie destul de mare, 9 și ceva. Nu mă stresez”, a precizat o absolventă.

Locuri la liceele teoretice, tehnologice și vocaționale sunt puțin peste 3000.

Mai sunt 780 de locuri la învățământul profesional și alte aproape 950 de locuri la învățământul dual.

Repartizarea computerizată va avea loc în data de 14 iulie.

Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM 

Adina Chirvasă