ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primul Centru rezidențial pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist din România va fi deschis în județul Brașov

Publicat: marți, 2 August 2022 , ora 12.46
Foto - proiect; Sursa foto: Copiii de Cristal
Foto - proiect; Sursa foto: Copiii de Cristal

Primul Centru rezidențial pentru adulții cu autism din România, unde va funcționa și Centrul de zi pentru terapia necesară copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale, este în curs de înființare în comuna Prejmer din județul Brașov.

Inițiativa aparține Asociației Copiii de Cristal, care are nevoie de sprijinul comunității pentru a continua construcția (începută în urmă cu un an).

Cât de necesar este un asfel de proiect ne-a spus președintele Asociației Copiii de Cristal, Gabriela Plopeanu:

“Aprecierea tuturor celor implicați este că e foarte benefic. Pe lângă aspectul practic - că apar locuri de muncă pentru persoane din comunitate - oferă un serviciu necesar membrilor comunități: servicii sociale, servicii de recuperare, servicii de rezidență, de cazare în condiții decente, ateliere protejate pentru persoane cu nevoi speciale, inclusiv din comunitate. Este ceva care nu numai ia, dar și dă înapoi comunității”.

Astfel, proiectul a fost înscris în programul Brașov Heroes, desfășurat în această perioadă de Fundația Comunitară Brașov, unde se pot face donații.

Printre ambasadorii cauzei se numără actorul Mihai Călin, care a participat în aceste zile la Brașov, la un eveniment dedicat, pentru strângere de fonduri:

“Cred că e necesar să-i ajutăm pe alții. În acest caz, probabil că întâmplător sau nu, eu am cunoscut această zonă a persoanelor cu tulburări din spectrul autist și am constatat că ele pot fi ajutate cu adevărat să aibă o viață demnă. Și acest caz, al construcției și utilării unui centru pentru aceste persoane, la Prejmer, este extrem, extrem de important. Nu există niciun astfel de centru în țară. Ar fi o premieră națională”.

Organizatorul evenimentului pentru strângere de fonduri de la Brașov, Mihaela Gabor Naidin, manager la un centru medical, totodată ambasador al cauzei, speră într-o implicare activă a comunității brașovene pentru a ajuta Asociația Copiii de Cristal:

“Eu cred că Brașovul are o comunitate cu oameni iubitori, buni, gata să ajute. Centrul de la Prejmer își dorește să fie «acasă» pentru persoanele cu autism care nu mai au familie, nu mai au pe cineva care să le poate de grijă. Și pentru a reuși este nevoie de sprijinul comunității. Comunitatea are puterea de a accelera și a ajuta într-un tip mult mai scurt la realizarea obiectivului nostru. Împreună, uniți, solitar, implicați, putem face minuni”.

Cei care vor să se alăture proiectului pentru realizarea Centrului rezidențial, în care beneficiari sunt persoanele cu tulburări din spectrul autist, pot dona bani sau materiale de construcție.

Foto - proiect; Sursa foto: Copiii de Cristal

Camelia Vlad