ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Aspecte din viața comunității din cartierul Astra, surprinse în producții cinematografice realizate de elevi

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2022 , ora 16.30
Sursa foto: Facebook / Focus
Sursa foto: Facebook / Focus

Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Brașov încearcă să descopere tainele artei cinematografice prin intermediul proiectului „Focus pe cartier”, realizat de echipa PatruPeTrei.

Prin participarea la cele 6 ateliere de film documentar, de teorie și de practică audio-video, tinerii își dezvoltă mai întâi spiritul critic, apoi vor concepe propriile scurtmetraje în care vor fi surprinse aspecte din nevoile comunității din care fac parte.

Este prima oară când intrăm în urban cu acest proiect. Până acum l-am implementat în comunități cu acces limita la cultură, în special în zona rurală. Sunt ateliere de educație cinematografică, mai exact, lucrăm pe dezvoltarea spiritului critic la copii. Avem ateliere în care ne uităm împreună la produse culturale, media, pe care le consumă ei, montaje de jocuri video, film documentar, la videoclipuri muzicale. Am discutat pe tema lor, am întrebat ce ne place, ce nu ne place”, a explicat inițiatorul proiectului Focus, Andrei Dudea.

Producțiile cinematografice realizate de elevi vor fi prezentate colegilor din școală, dar vor rula și la două instituții de cultură brașovene, respectiv Centrul Cultural Reduta și Filarmonica Brașov.

Proiecțiile publice sunt programate în luna noiembrie.

“De ce credem noi că e necesar să facem aceste lucruri? Reproducem, de fapt, tot procesul de creație cinematografică. Noi credem că ei pot, ulterior, să deconstruiască mai bine ce văd pe internet, știrile de la televizor, să înțeleagă că atunci când se pune o melodie tristă pe un reportaj, melodia aia este făcută să manipuleze un pic, să inducă o stare de tristețe. Deci noi vrem ca ei, în urma acestor ateliere, să aibă niște chei care să-i ajute să decodeze un pic invazia asta de media la care sunt supuși”, a adăugat Andrei Dudea.

La Brașov, „Focus pe cartier” are sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Proiectul Focus a fost lansat în 2019 și s-a derulat până acum în județele Călărași și Ialomița.

Sursa foto: Facebook / Focus

Camelia Vlad